Leestips

Leestip: Het hebzuchtgas

22 maart 2017

Wat kun jij doen om klimaatveranderingen tegen te houden? Daar denkt Julia ook over na. Ze loopt stage bij een groot bedrijf dat brandstoffen wint en het lijkt er niet op dat de directeur zich met de dreigende klimaatverandering bezig houdt. Tijd om daar verandering in te brengen!

Directeuren van grote banken en andere grote ondernemingen worden zo geobsedeerd door geld doordat ze te veel hebzuchtgas inademen. Ze raken er verslaafd aan en willen daardoor steeds meer geld verdienen, waardoor ze nog machtiger worden en nog effectiever kunnen verhinderen dat de maatregelen worden genomen die nodig zijn om die schadelijke opwarming van de aarde tegen te gaan. Meneer Bovenwoning is verslaafd aan hebzuchtgas.

Nadat een flinke overstroming ervoor heeft gezorgd dat de examens niet door zijn gegaan, loopt Julia stage bij Solide, het bedrijf van meneer Bovenwoning. Met een goede beoordeling van haar stage kan ze toch haar diploma nog halen. Solide is een bedrijf dat brandstoffen wint en daarbij niet bezig is met het beperken van de gevolgen daarvan voor het milieu. Meneer Bovenwoning heeft meer oog voor de hoeveelheid geld die de zaken oplevert…

Als Julia voor haar onderzoek naar afval bij mevrouw Vroege langs gaat, vertelt zij Julia over het hebzuchtgas. Ze vertelt dat hebzuchtgas in steen zit en hoe hoger de stenen komen en hoe ijler de lucht, hoe meer hebzuchtgas er vrijkomt. Juist, op de bovenste verdiepingen van die grote gebouwen komt het meeste hebzuchtgas vrij. En precies op die verdieping woont en werkt meneer Bovenwoning.

Het hebzuchtgas (De Kring) is het nieuwste boek van de bekende Nederlandse schrijver Jan Terlouw. In dit verhaal, dat leest als een sprookje, bedenkt Julia een plan hoe ze de machtige meneer Bovenwoning kan laten afkicken van zijn verslaving aan hebzuchtgas. Ze hoopt dat hij zorg zal gaan dragen voor het milieu en dat dit helpt om een nieuwe overstroming te voorkomen.