Leestips

Leestip: Lang leve chocola!

12 april 2017

Petra zit net in de brugklas en vindt het lastig om haar draai te vinden. Het leren gaat niet vanzelf en ze haalt lage cijfers. Gelukkig krijgt ze hulp van haar slimme pleegbroertje Wouter.

Niet normaal! SOS, mayday, nerdalarm!
Wilde vanmiddag net gaan gamen, komt Wouter met zijn schema’s binnenlopen. Ik: ‘Right, laat die schemaatjes eens zien.’ Ik kijken. Werd er duizelig van. Tot de herfstvakantie had hij mijn leven helemaal vol gepland. Zelfs mijn pianolessen had hij in zijn schema’s gekrabbeld, plus – braaf, braaf – iedere dag een halfuurtje oefenen.


Petra staat versteld, haar jongere pleegbroertje Wouter heeft een leerschema gemaakt waar je u tegen zegt. Hoe is het mogelijk! Vanaf het opstaan, tot ’s avonds zeven uur helemaal volgepland. Gelukkig met af en toe een pauze. Petra weet niet wat haar overkomt, maar om Wouter niet teleur te stellen (hij heeft het al zwaar genoeg), probeert ze het toch maar. En met resultaat: de eerste voldoendes verschijnen op Magister.

Wouter heeft Petra enorm geholpen, maar het is wel een beetje vreemd als je broertje, die nog op de basisschool zit, zijn oudere zus helpt met haar huiswerk uit de brugklas. Wouter is ontzettend slim en verveelt zich op zijn eigen school vaak. Als hun ouders hier een gesprek over aangaan op zijn school, wordt duidelijk dat het een lastige situatie is. Wouters meester vindt Wouter vooral een vervelende leerling, terwijl Wouter alleen wat meer uitdaging nodig heeft zodat hij zich niet meer verveelt…

Lang leve chocola!
(Clavis) is geschreven door Joke Janssen. Dit is het derde, los te lezen, dagboek van Petra waarin ze schrijft over haar belevenissen, zorgen en overwinningen. Ze vertelt open en eerlijk hoe ze zich voelt en waar ze mee zit. Een vlot leesbaar boek over vervelende ouders, beste vriendinnen, school en natuurlijk een vleugje romantiek.

Lees ook de andere dagboeken van Petra: Lang leve saai! en Lang leve familie!.