Leestips

Leestip: Verwoest

19 april 2017

Juuls broer Milan is omgekomen bij een auto-ongeluk. En alsof dat nog niet erg genoeg is, ontvangt Juul ineens een bizar briefje met een opdracht. De afzender zegt dat ze die opdracht moet uitvoeren, in ruil voor de waarheid achter de dood van Milan.

Een voordeel van het gesprek met Versteden is dat de school nu nagenoeg leeg is. De meeste leerlingen zijn naar huis en in de teamkamer zitten docenten te vergaderen. Dat maakt het iets gemakkelijker voor me. In praktische zin dan, want wat ik nu ga doen vind ik niet te verdragen.

Op de dag dat haar broer Milan achttien zou zijn geworden vindt Juul een envelop bij het graf van haar broer. Daarnaast staat er ‘doen + durven = waarheid’ in de aarde geschreven. Haar broer was erg populair op YouTube met zijn filmpjes, maar de dares die hij aanging waren niet zo gruwelijk als die Juul krijgt. Een golf van misselijkheid overvalt haar, want de afzender zegt de waarheid over de dood van haar broer te vertellen als ze de opdracht goed uitvoert.

Die nacht neemt Juul een besluit, ze gaat niet in op de dare en laat de afzender dit weten, maar al snel krijgt ze een berichtje terug. Als Juul het niet doet, gaat de afzender naar haar moeder en zal hij haar nog gekker maken. Juuls moeder is net weer thuis uit de inrichting waar ze heeft gezeten. Zij geloofde heilig dat de waarheid achter de dood van Milan niet boven water is gehaald en heeft de politie daarom gestalkt. Totdat het helemaal mis ging. Daarom besluit Juul toch door te gaan, ze wil haar moeder niet nog een keer verliezen. Maar wat als de afzender niet stopt na één dare?

Verwoest (De Fontein) is de vierde jeugdthriller van Margje Woodrow. Zodra je aan dit super spannende verhaal begint, zit je net als Juul klem. Je wilt absoluut de waarheid ontdekken. Wie laat Juul die gestoorde dares uitvoeren? En lukt het haar om de waarheid te achterhalen?