Leestips

Leestip: Gevaarlijk geheim

3 mei 2017

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten veel mensen, jong en oud, in het geheim bij het verzet. In dit verhaal brengt Ward illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Dat dit niet zonder gevaar is, ontdekt Ward al snel.

Zou Minke er zijn? Moet hij haar meteen zeggen waarom hij haar gevraagd heeft mee te gaan? Eerlijk vertellen wat hij vannacht gedacht heeft?, hóé het veiliger zou kunnen zijn? Hij krijgt nu al een rooie kop.
Minke zit op het bordes voor de school. Haar fiets staat tegen de lantaarnpaal. De klok in het torentje op de school wijst precies zes uur aan.
‘Hoi Minke, je was er al.’
‘Dat heb je goed gezien.’ Het klinkt spottend. ‘En mag ik nu weten waarom het veiliger is voor jou met mij erbij?’
‘Ik....’ Hij denkt aan Henk en begint te hakkelen. ‘Ik…Vorige week, toen…’
‘Stop maar, Ward. Zeg maar niks als het geheim is.’


Iedere week brengt Ward illegale kranten naar een boerderij verderop. Onderweg voelt Ward gezonde spanning, maar hij helpt zijn broer graag en het is een grote eer dat zijn broer hem zoveel vertrouwen geeft. Maar dan wordt hij op weg naar huis aangehouden door Duitsers. Gelukkig heeft hij geen kranten meer bij zich, maar de schrik zit er goed in. Hij voelt zich erg kwetsbaar in zijn eentje.

Dan bedenkt Ward dat het misschien veiliger is als hij samen met een meisje fietst. Een jongen en een meisje samen zijn vast minder verdacht. Hij vraag Minke, een meisje uit zijn klas. Zal zij begrijpen wat hij bedoelt, als hij zegt dat het veiliger is om samen te gaan? Dat zal blijken als ze op hun eerste tocht samen al een groepje Duitse soldaten tegenkomen…

Gevaarlijk geheim (Leopold) is geschreven door Jan Heerze. Het is een spannend verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leest over hoe het was om in het geheim te werken tegen de macht van de Duitsers en over hoe angstig je je kunt voelen als de oorlog steeds dichterbij komt.

Meer lezen? Kijk ook eens in de lijsten Oorlog en Tweede Wereldoorlog.