Leestips

Leestip: Een dodelijk kaartspel

10 mei 2017

Het nieuwste boek van Rom Molemaker is anders dan zijn voorgaande boeken. Het is geen realistisch, maar een fantasierijk verhaal over een magisch kaartspel met als hoogste inzet de weg naar de rijkdom. Een verleidelijk, maar gevaarlijk spelletje!

‘Genoeg gepraat.’ Ze stak het kaartspel weer in haar zak en stond op. ‘Ik zou het kunnen vertellen. Maar niet hier en nu. En niet aan iedereen tegelijk maar een voor een. Misschien aan degene die het lef heeft zijn suffe leventje hier op te geven en op zoek te gaan naar rijkdom en avontuur. Dus als je het kaartspel wilt spelen: ik ben op mijn kamer. Klop maar op het raam.’

Ingel woont in de herberg van zijn ouders en helpt hen regelmatig. Hij is ook aanwezig als Bitterzoet arriveert en om een kamer vraagt. Vanaf het moment dat deze lelijke vrouw in de herberg verblijft en haar mysterieuze kaartspel toont verandert alles. Ze belooft de weg naar rijkdom aan de mensen uit het dorp. Als ze maar lef hebben, dan zal zij ze verder helpen. Vanaf dat moment verdwijnen er iedere avond mannen. Ze zijn weg en komen niet meer terug.

Ingel en Poppe besluiten op een avond te gaan kijken naar wat er gebeurt in de kamer van de heks. Ze weten niet wat ze zien, en zeker niet als hun vaders vlak na elkaar in de kamer verschijnen. Ze spelen het kaartspel, waarna de heks verandert in een bloedmooie vrouw die de mannen verleidt om met haar mee te gaan. Ingel en Poppe twijfelen geen moment en besluiten achter hun vaders aan te gaan om ze te redden. Een heldhaftige keuze, zeker omdat ze eigenlijk helemaal niet weten of er wel een weg terug is.

In Een dodelijk kaartspel (Holland) neemt schrijver Rom Molemaker je mee naar een andere wereld, de wereld waar de mannen uit het dorp van Ingel en Poppe terecht komen. Vinden ze daar wat hen is beloofd? Rijkdom? En kunnen ze ooit nog thuis komen?

Lees ook het interview op Leesplein met Rom Molemaker. Hierin vertelt hij over zijn uitstapje naar dit fantasierijkere genre en over wat verleiding is.