Leestips

Leestip: De brieven van Mia

31 mei 2017

Voor een project op school moet Laila huishoudelijke klusjes doen bij de norse meneer Cohen. Niet echt iets waar ze zin in heeft, maar bij het opruimen van de zolder doet ze een opmerkelijke vondst…

Even later parkeert Laila haar fiets voor het huis van meneer Cohen. Hij doet de deur open met precies dezelfde norse uitdrukking als de dag ervoor. Laila doet haar tas af en trekt haar jas uit. Ze moet haar best doen om niet te haastig naar boven te rennen, zo graag wil ze weten wat Mia nog meer schrijft. Als Laila op zolder is trekt ze de blikken trommel naar zich toe, doet deze open en haalt er de volgende brief uit.

Laila is samen met haar moeder, zus en broertje gevlucht uit Syrië en woont in een asielzoekerscentrum. Ze staat niet echt te juichen als ze mee moet doen aan een schoolproject en meneer Cohen moet gaan helpen met huishoudelijke klusjes. Hij is een norse oude man die weinig praat en haar de zolder op laat ruimen. Daar, op die stoffige zolder, vindt Laila een blik met oude brieven.   

Vanaf het moment dat Laila in de brieven begint te lezen kan ze niet meer stoppen. Het zijn brieven van Mia aan ene Isa. Ze hebben het over de gevaren die ze lopen, de razzia’s en de Gestapo en hun geheime werk. Veel dingen die Laila leest begrijpt ze niet gelijk, maar het lijkt wel erg op de oorlog waar meester Lenn over heeft verteld. Al snel is Laila vastberaden om te ontdekken wie Mia is en wat er met haar is gebeurd. Alleen lijkt meneer Cohen dat haar niet in dank af te nemen…

In De brieven van Mia (ROSE stories) vindt een ontmoeting plaats tussen een jong Syrisch meisje en een oude Joodse man. Ondanks het enorme leeftijdsverschil en de boosheid van meneer Cohen nadat Laila zijn brieven las, klikt het na verloop van tijd toch tussen hen. Astrid Sy schreef dit aangrijpend verhaal over hoop, waarin het verleden en het heden samen komen via een bijzondere vriendschap.