Leestips

Leestip: Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen

7 juni 2017

Hoe zal het zijn om als jongen van dertien in een bejaardentehuis te wonen? Oscar Cook weet het, hij woont namelijk in het bejaardentehuis waar zijn vader directeur is. Niet iets om trots op te zijn, vind hij.

Karel wrijft bedachtzaam over zijn snor. ‘Ik denk, Otto, dat jij vanavond in een rolstoel zult moeten zitten. Doe maar alsof jij een aanval van reuma hebt. We zorgen ervoor dat we de graaf aan de praat krijgen.’
‘Het zal snel duidelijk zijn als de graaf liegt.’ Hij tikt kameraadschappelijk op de rugleuning van de rolstoel.
Op dit moment kan ik nauwelijks de gedachte onderdrukken dat die twee oudjes gek zijn. Bijna even snel bedenk ik dat dit experiment beter is dan nietsdoen. Ze glimlachen naar me, alsof ze altijd hebben geweten dat er een dag zou komen dat ik niet van hen zou weglopen.


Oscar heeft nog maar weinig familie. Alleen zijn vader leeft nog en samen wonen ze in het bejaardentehuis waar zijn vader directeur is. Best een saaie bedoening, waar weinig te beleven valt. Daar komt verandering in, maar niet echt op een positieve manier. Een nieuwe bewoner neemt zijn intrek in het tehuis, een rijke graaf. Zuster Mathilde, die zo’n beetje bij de inventaris hoort, lijkt de graaf te kennen en behandelt hem als een echte heer. Oscars vader probeert dat ook te doen en helpt de graaf als hij daar om vraagt.

Maar dan wordt Oscars vader plotseling opgepakt omdat hij geld van de graaf zou hebben gestolen én hem wilde vergiftigen! Oscar gelooft er niets van en komt tot de ontdekking dat samenwerken met die gekke oudjes de enige manier is om achter de waarheid te komen. Samen duiken ze in het verleden van de graaf. Maar ze halen meer naar boven dan verwacht…

Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen (Van Halewyck) is het eerste deel in de serie over Oscar, geschreven door Vera van Renterghem. Het verhaal mondt uit in een boeiende zoektocht, waarbij hij op magische wijze in het verleden van de graaf uitkomt. Vindt hij daar de informatie die hij zoekt? En zal hij eindelijk meer te weten komen over de mysterieuze dood van zijn moeder?