Leestips

Leestip: Een goede kans

28 juni 2017

Minty had een prima leven, maar dan besluiten haar ouders te gaan scheiden. Haar wereld stort in elkaar. Minty zoekt haar toevlucht in Nettlebog, een bos vlak bij haar huis en doet daar een ontdekking.

Overal om me hen zijn mensen hun hele leven druk bezig met doen alsof ze dingen voelen die ze niet echt voelen. Ned was anders. Hij zei misschien weinig, maar je had daardoor wel het gevoel dat hij altijd eerlijk en oprecht was en zich nooit anders voordeed dan hij was. Dat hij nooit deed alsof hij iets voelde wanneer dat niet het geval was, nooit iets zei wat hij niet wilde zeggen. Zo wilde ik zelf maar al te graag zijn.

Natuurlijk had Minty door dat het niet lekker liep tussen haar ouders. Dus toen haar vader de dag voor haar verjaardag aankondigde dat hij weg zou gaan, kwam niet als een hele grote verrassing. Maar ze vindt het wel erg dat haar ouders nooit eerlijk tegen haar zijn geweest. Ze hebben nooit verteld wat er aan de hand was. En nu ze uit elkaar zijn doet haar moeder ook nog eens alsof ze zich nog nooit zo goed heeft gevoeld, terwijl Minty zich ontzettend rot voelt. Het is toch niet mogelijk dat haar moeder het niet erg vindt dat haar man met een andere vrouw samen is?

Om de ellende thuis te ontvluchten, gaat Minty naar Nettlebog. Dit is een bos in de buurt waar ze eigenlijk niet mag komen. Daar wordt Minty rustig. Op een dag ontdekt ze dat Ned Buckley, de humeurige, mysterieuze jongen uit haar klas met zijn oma in Nettlebog woont én dat hij op wilde paarden kan rijden. Minty probeert vrienden te worden met Ned, maar dat gaat niet zomaar. Hij houdt haar eerst op afstand, maar niet lang daarna ontstaat er een waardevolle vriendschap waarin ze veel van elkaar leren.

Een goede kans (Van Goor) is een bijzonder mooi verhaal, geschreven door Sarah Moore Fitzgerald. Minty worstelt met de scheiding van haar ouders en hun idiote gedrag en Ned blijkt zijn klasgenoten met een goede reden op afstand te houden. Samen staan ze sterker, ze helpen elkaar en zo komen ze verder dan ze ooit hadden durven dromen.