Leestips

Leestip: Na de vloedgolf

12 juli 2017

Toen Lukas vier jaar was is zijn vader omgekomen bij een tsunami in Thailand, maar over zijn vader wordt eigenlijk nooit gesproken. Nu vindt Lukas bij toeval een brief van een zekere Kim. Over zijn vader. Wat weet Kim over zijn vader?

Ik stoot mijn voet tegen de muur, zo hard dat het pijn doet, één keer en nog een keer.
Montage.
Als ik ernaar vroeg, hebben ze me uitgelegd dat je daar op montage was. Opa heeft zelfs eens verteld dat je daar geholpen hebt met de bouw van een stuwdam.
Allemaal gelogen.
Eén.
Grote.
Bekakte leugen.


Lukas zit er heel erg mee dat hij zo weinig weet over zijn vader. Iedere keer als hij naar zijn vader vraagt begint zijn moeder over een ander onderwerp, geeft ze maar halve antwoorden of zwijgt ze volledig. Lukas was vier jaar oud toen zijn vader omkwam bij de tsunami op Tweede Kerstdag in Phuket. Nog steeds heeft hij nachtmerries over vloedgolven die hem opslokken of meesleuren. Ook nu zijn moeder twee weken op vakantie is schrikt hij regelmatig wakker, buiten adem en badend in het zweet.

Dan vindt hij bij toeval een brief. Hij wil hem terug leggen, maar ziet dan de datum op de brief. Tweede Kerstdag, de eerste sterfdag van zijn vader. De brief is gericht aan zijn moeder en komt van Kim Dottinger. Wat Lukas in de brief leest laat zijn wereld, die kennelijk vol zat met leugens, compleet instorten.

Na de vloedgolf (Clavis) van Vera Kissel is een heftig verhaal over de Berlijnse Lukas die er tijdens zijn zomervakantie in slaagt om eindelijk meer over zijn vader te weten te komen. De bijzondere schrijfstijl brengen het gevoel van de hoofdpersoon in dit boek goed over met onafgemaakte zinnen. Hierdoor kun je je goed verplaatsen in hoe intens het moet zijn om te ontdekken dat de waarheid anders is dan je altijd hebt gedacht.