Leestips

Leestip: Friet in de kliniek

19 juli 2017

Hoe is het om een eetstoornis te hebben? En wat kun je doen als je een eetstoornis hebt? Marit Brugman, bekend van haar YouTube-video’s vertelt in dit boek over haar strijd tegen anorexia.

De eerste avondmaaltijd. Het leek mijn eerste zwemles wel. Zenuwachtig in mijn badpakje op de natte tegels, kijkend naar het chemische blauwe water, dat voor mij de omvang van een oceaan leek te hebben. Zo groot leek het bord eten dat voor mijn neus stond. Te veel en te ongezond. Onmogelijk om dat binnen het halfuur dat we ervoor kregen op te eten.

Marit heeft anorexia en ze beseft dat ze hier iets aan moet gaan doen. Maar het kost haar moeite, veel moeite. De ziekte is namelijk sterk en laat Marit liegen tijdens de gesprekken met haar behandelaars, waardoor ze alleen maar meer blijft afvallen. Als haar lichaam haar duidelijk maakt dat zo doorgaan geen optie is, besluit Marit om naar een kliniek te gaan.

In de kliniek moet ze weer leren eten en dat valt haar zwaar. Daarnaast krijgt ze therapie en zijn er natuurlijk de verschrikkelijke weegmomenten. In haar boek beschrijft Marit hoe deze periode voor haar is geweest. Hoe het was om weer te moeten eten. En om daarna nog meer te gaan eten. Wat de ziekte en de behandeling emotioneel met haar deden en hoe het is om weer aan te komen.

In Friet in de kliniek (Moon) lees je het verhaal van Marit Brugman. Zij vertelt eerlijk over de strijd tegen anorexia en doet dit met humor en zelfspot. Hierdoor is het, ondanks het zware onderwerp, een heel leesbaar verhaal geworden. Het geeft inzichten in hoe een leven met anorexia eruit ziet en wat je kunt doen als je (in je omgeving) te maken hebt met een soortgelijke situatie.