Leestips

Zomerleestip: Voorlopers

26 juli 2017

Ze voelt zich anders, ze hoort meer, ze ziet meer en ze weet meer dan andere mensen. Wat het precies is dat haar anders maakt, weet Emma niet. Maar dan ontmoet ze een meisje dat dezelfde eigenschappen heeft en haar vader kent.

‘Mam, met mij’.
‘Hai, Plukkie. Kom je zo thuis?’
‘Nou, er is iets wat ik je moet zeggen. Maar je moet niet schrikken, oké?’
‘Hè, getsie. Je laat me nu al schrikken.’
‘Ik zit in de trein. Vanochtend zei ik dat ik naar Madelief ging, maar dat was eigenlijk niet zo. Ik ben op weg naar Zuid-Frankrijk, naar het dorp waar Simon woont.’ Nu was het beter geweest als ik hem wel papa noemde.
‘Wat zeg je? Wáár zit je nu?’


Onderweg naar school komt Emma een meisje tegen, ze heeft iets bekends, maar Emma heeft geen idee wie het is en wat ze komt doen. Als ze elkaar later die dag weer ontmoeten ontdekt Emma dat dit meisje Philana heet en ze dezelfde gaven als Emma heeft. Ze vertelt dat ze deel uitmaakt van een groep mensen, ze noemen zich Voorlopers. Ook Emma’s vader, die Emma al twee jaar niet meer geeft gezien, maakt deel uit van deze groep.  

Philana nodigt Emma uit om mee te gaan naar de groep Voorlopers. Emma besluit mee te gaan en na een lange reis naar Zuid-Frankrijk komen ze aan in het bergdorp waar de Voorlopers wonen. Maar in tegenstelling tot wat Emma had verwacht, wordt haar leven niet makkelijker. Haar vader reageert helemaal niet enthousiast op haar komst en er reizen steeds meer vragen op.  Waarom heeft Philana haar eigenlijk meegenomen…?

Voorlopers (Kluitman) is geschreven door Mirjam Hildebrand. Ze studeerde psychologie, heeft haar eigen praktijk en is schrijfster. Dit is haar eerste boek voor jongeren, waarin ze je meeneemt naar een wereld en een leven vol spanning en mysterie. Waarom reageert Emma’s vader zo raar? En wie is Philana eigenlijk?