Leestips

Zomerleestip: Dansen met een ooievaar

2 augustus 2017

Jacob heeft geen vrienden en met zijn vader kan hij ook geen normale gesprekken voeren. Hij voelt zich erg eenzaam. Op een dag krijgt hij brieven van een Zuid-Amerikaanse jongen die hem na een poosje niet meer loslaten. Wie is die jongen?

‘Ik denk niet dat de Romeinen in Bolivia zaten, Jacob.’ Meneer Noelmans buigt zich over Jacobs schouder. Jacob schrikt. Hij had niet door dat de leraar achter hem stond. Hij was de geschiedenisvragen, waarvan ze de antwoorden op internet moesten opzoeken, beu. Hij zou ze later wel snel van iemand overschrijven. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om wat informatie op te zoeken over Bolivia.

Jacobs ouders zijn gescheiden. Het contact tussen Jacob en zijn vader wil niet erg vlotten, gesprekken lopen niet en ze lijken elkaar niet te begrijpen. Doordat zijn vuisten vaak sneller zijn dan zijn gedachten heeft Jacob Soto, die op school regelmatig Jacob de Zotte wordt genoemd, ook geen vrienden. Wel krijgt hij brieven van een Zuid-Amerikaanse jongen. Eerst laat hij die brieven links liggen, maar na een tijdje laten de verhalen van de jongen hem niet meer los.

De brievenschrijver vertelt over zijn leven, over zijn vader die zit opgesloten, zijn verblijf bij zijn opa en de eenzaamheid die hij voelt. Samen met Alexander, een andere buitenstaander op school, probeert hij meer te weten te komen over Bolivia, het land waar de jongen volgens Jacob woont. Ook gaat hij op zoek naar de boekjes waar de jongen over schrijft. Maar wie is de jongen eigenlijk? Is hij een vriend? En waarom schrijft hij Jacob over zijn leven?  

Dansen met een ooievaar
(Clavis), geschreven voor Karen Curé is een bijzonder verhaal. Het gaat over een Vlaamse jongen die volledig opgaat in zijn zoektocht naar meer informatie over de jongen die hem schrijft. Het verhaal over Jacob wordt regelmatig onderbroken door brieven van de Zuid-Amerikaanse jongen, brieven die laten zien hoe hard en zwaar de werkelijkheid kan zijn.