Leestips

Zomerleestip: En ik dan?

9 augustus 2017

Emma krijgt het tofste verjaardagscadeau ooit van haar vader: een reis door Amerika! Haar moeder is het er niet mee eens, maar gelukkig ziet ze uiteindelijk wel in dat ze haar dochter echt niet tegen mag houden.

Hij had het ook kort kunnen houden, want de wet van Murphy is een van de eenvoudigste wetten die er bestaan, echt niet moeilijk om uit het hoofd te leren: als er iets mis kan gaan, zal het mis gaan.
‘Wat heb ik je gezegd?’ zegt mijn vader wanneer de man naast ons de laatste koffer van de band tilt. ‘Iedereen is al weg en wij staan hier nog’ Nog geen seconde later verstart zijn blik. ‘Zeg dat het niet waar is, hè.’


Toen Emma zeven was zijn haar ouders gescheiden. Haar vader is bij hen weggegaan en het contact tussen Emma en hem werd minder. Maar op haar veertiende verjaardag krijgt ze het geweldigste cadeau ooit! Haar vader neemt haar mee op reis door Amerika. Emma is door het dolle heen, maar haar moeder is minder enthousiast. In eerste instantie mag Emma helemaal niet met haar vader mee. Dat laat Emma niet gebeuren, ze verandert in een ijskoningin en zwijgt. Totdat haar moeder bijdraait en ze toch mag gaan.

De reis begint niet erg soepel. Haar vader blijkt vliegangst te hebben, ze hebben vertraging en dan zijn er ook nog eens problemen met de bagage. Emma lijkt in deze situaties de volwassene en haar vader de puber van veertien die overal tegenaan schopt. En dan zit ze ook nog met allerlei vragen. Want wat voor iemand is haar vader eigenlijk? Kent ze hem wel echt? En waarom heeft hij haar zeven jaar geleden in de steek gelaten?

En ik dan? (Van Halewyck) is geschreven door de Vlaamse schrijver Luc Descamps. Reis mee met Emma, terwijl zij zich realiseert dat haar moeder misschien wel gelijk had. Is deze trip wel zo’n goed idee? Emma stelt haar vader pittige vragen over zijn afwezigheid tijdens haar jeugd, maar of ze uiteindelijk de antwoorden krijgt waar ze op hoopt…?