Leestips

Leestip: Dertiendagh

23 augustus 2017

Erik had niet voorzien dat een suffe opdracht voor geschiedenis zo zou uitpakken. Voor hij het weet is hij met vrienden op onderzoek in de duinen naar een bunker die nog niet is ontdekt door de kenners. Samen graven ze naar de ingang en vinden meer dan verwacht.

‘Yo. Een deur. Zeker weten.’
Hij stapte weer naar achteren zodat Erik en Zoë verder konden. Nu er een gat was, werd het sloopwerk een stuk eenvoudiger. Het duurde niet lang of er kwam inderdaad een gladde, grijze deur tevoorschijn, deze keer niet alleen met een hendel maar ook met een imposant draaiwiel. Erik kon zich niet herinneren dat hij zo’n deur eerder had gezien in het bunkermuseum of op online foto’s.


Tijdens hun eerste zoektocht naar een bunker hadden Erik en Zoë al succes. Ze wisten binnen te komen in een bunker op basis van aanwijzingen op internet en liepen rond in een bunker die gezien de zooi eerder ook wel als feestlocatie was gebruikt. In die bunker vond Erik in een hoekje, goed verstopt, een kistje met spullen, waaronder een vreemde ring. Samen met vrienden start hij een zoektocht om meer te weten te komen over de ring en over de bunkers.

Dan bezoekt Erik met zijn vriend Matthijs het bunkermuseum, de jongens willen graag meer weten over een verborgen gangensysteem. De vrijwilliger in het museum ontkent het bestaan ervan, maar ondertussen weet Matthijs wel een foto te maken van een van de kaarten waarop hij iets heeft ontdekt. De volgende expeditie in de duinen levert meer op dan ze ooit hadden verwacht. Ze vinden een nieuwe bunker! Het wordt een spannend, maar ook een angstaanjagend avontuur waarin grenzen in tijd en werkelijkheden vervangen.

Dertiendagh (Leopold) is geschreven door Maria Postema & Maarten Bruns. Postema heeft na haar studie meer dan vijftig boeken voor jongeren vertaald, waaronder de series Twilight, The Hunger Games en Divergent. Samen met mede-auteur Maarten Bruns schreef ze nu zelf een boek voor jongeren. Een spannend verhaal, dat begint als een historische verhaal, maar al snel mysterieuze wendingen aanneemt en je de diepte intrekt.