Leestips

Leestip: De wereld achter het hek

6 september 2017

Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp. Hij weet niet hoe het leven daarbuiten is, dat kent hij alleen van verhalen. Hoe is het om niet te weten hoe de zee eruit ziet maar er wel naar te verlangen?

Volgens haar is dat het enige moment dat ik stil ben: wanneer me een verhaal wordt verteld. Maar Queeny snapt het niet. Ik heb die verhalen nodig. Alle anderen hier hebben herinneringen om zich aan vast te houden. Alle anderen hebben dingen waaraan ze kunnen denken om niet helemaal verpulverd te worden. Maar ik heb geen herinneringen aan ergens anders, en alle dagen hier worden één grote brij. Ik heb hun verhalen nodig. Ik heb ze nodig om mijn eigen herinneringen te maken.

Ontdek hoe de wereld eruit ziet voor iemand die nooit iets anders heeft gezien dan de wereld binnen de hekken van het vluchtelingenkamp, waar de bewakers die de Overhemden genoemd worden de macht hebben. Een wereld waarin je bijna nooit echt weet wat voor eten er op je bord ligt omdat het zo’n ondefinieerbare brei is. Het is een plek waar bedden niet bestaan en schoenen schaars zijn. Op zo’n plek woont Subhi, samen met zijn moeder en zus in Familie, het deel van het kamp voor families.

Subhi heeft leren lezen van zijn zus, toen zij er nog in geloofde dat er ooit een tijd na het kamp zou komen. Maar in ooit gelooft zij inmiddels niet meer. Subhi wel, hij blijft hopen. En dan verschijnt Jimmie plotseling in het kamp. Ze komt van buiten het kamp en praat met Subhi. De volgende dag is het net of Subhi het heeft gedroomd, hoe is het mogelijk dat een meisje van buiten door de hekken is gekomen? Maar ze komt vaker terug, met het boek van haar overleden moeder waar Subhi haar uit voor zal lezen.

De wereld achter het hek (Luitingh-Sijthoff) is geschreven door Zana Fraillon. Leef mee met Subhi en zijn familie en ontdek hoe zwaar het is om in een vluchtelingenkamp te leven, terwijl niemand je echt lijkt te zien en je steeds minder gelooft in ooit, de periode waarin het vluchtelingenkamp verleden tijd is.

Subhi en zijn familie maken deel uit van de Rohingya, een volk dat met name in Myanmar leeft en al jarenlang slachtoffer is van veel geweld. De overheid van Myanmar beschouwt de Rohingya als illegalen en vindt dat ze daar niet thuis horen. Onlangs is de onrust in Myanmar weer groter geworden. Veel Rohingya vluchten het land uit en gaan een onzekere toekomst tegemoet.

Wil je meer lezen over hoe het is om als vluchteling ergens te leven? Kijk dan in de onderwerplijst Vluchtelingen.