Interviews

Caja Cazemier wil dat haar boeken aansluiten bij de actualiteit

01-01-2016

Haar boeken sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren en gaan over zaken die op dat moment belangrijk zijn. Nicky de boer sprak met Caja Cazemier over het schrijven van actuele verhalen en over haar nieuwste boek Sky is the limit.Je nieuwste boek Sky is the limit speelt zich af op Vlieland. Waarom heb je voor dit eiland gekozen?
Ik sprak voor het boek met een meisje dat is opgegroeid op Ameland, dat eiland is een van de grotere Waddeneilanden en er wonen ook meer jongeren. Om het verhaal wat scherper te maken koos ik ervoor om het verhaal op Vlieland af te laten spelen. Vlieland is een klein eiland, het heeft maar één dorp, er is maar één basisschool en één middelbare school. Op de middelbare school zitten geloof ik maar 41 leerlingen en je hebt dus weinig keus qua vrienden. Daarnaast zijn de verschillen tussen zomer en winter groter, de jongeren van Vlieland spreken van een paradijs in de zomer en een winterdepressie in de winter.

Doe je veel onderzoek voor je boeken?
Ik doe altijd research, maar het verschilt per boek op welke manier. Voor Sky is the limit heb ik twee dagen op Vlieland rondgelopen om de omgeving weer goed in me op te nemen, heb ik de school bezocht en sprak ik jongeren en volwassenen over hoe het is om op Vlieland te wonen en op te groeien. Daarnaast vraag ik mijn lezers ook om hulp. Ik deed bijvoorbeeld een oproep op Instagram voor een goede naam voor de hoofdpersoon. Daar noemde iemand de naam Sky en dat vond ik erg goed bij het verhaal passen.

De ouders van Sky besluiten, zonder dit met haar te overleggen, te verhuizen naar een eiland. Sky is het niet met deze beslissing eens en is ongelofelijk boos op haar ouders. Wat is jouw tip voor jongeren in een soortgelijke situatie?
Ik hoop in eerste instantie dat ouders zoiets met hun kinderen bespreken voordat ze zo’n beslissing nemen, ook als er beslissingen genomen moeten worden waar hun kinderen het niet mee eens zullen zijn. De tip die ik jongeren mee wil geven is om er met hun ouders over te praten hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op zo’n verhuizing. Het is logisch dat je net zoals Sky boos bent, maar boos blijven heeft geen zin. Je moet een manier vinden om met de situatie om te gaan.

In je boeken beschrijf je dingen die jongeren zelf ook dagelijks beleven. Hoe kun je je zo goed inleven in de jongeren?
Ik vind het lastig om hier een antwoord op te geven, ik denk dat het mijn talent is. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in pubers en jongeren, dat begon al tijdens mijn studie. Ik kijk goed om me heen en probeer te ontdekken wat belangrijk is, lees heel veel over jongeren in kranten, tijdschriften en op internet en probeer op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Je boeken gaan ook vaak over actuele onderwerpen. Vind je het niet lastig dat je boeken daardoor ook sneller gedateerd zijn?
Ja, dat is lastig, maar jongeren veranderen en ik wil met mijn boeken aansluiten bij wat er op dat moment speelt. Het gevolg is dat mijn boeken niet zo lang mee gaan, maar dat is dan maar zo. Sommige boeken worden dan op een later moment opnieuw uitgegeven en pas ik dan aan zodat ze weer aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen. Soms moet ik te veel aanpassen aan een verhaal, maar vaak geeft het me dan wel inspiratie om een nieuw boek te schrijven.

Wat vind je belangrijk in je boeken? Wat mag echt niet ontbreken?
De personages in mijn boeken zitten vaak ergens mee en ik vind het belangrijk dat er op een gegeven moment een omwenteling naar iets positief in het verhaal zit. De hoofdpersoon moet in ieder geval uitzoeken hoe ze met bepaalde problemen om kan gaan en hoe ze deze eventueel op kan lossen. Niet alle problemen zijn op te lossen, wat als je net zoals Sky op Vlieland woont kun je niet zomaar weer vertrekken, maar Sky kan wel ontdekken hoe ze het beste met de situatie om kan gaan.

Lees meer over Caja Cazemier.