Interviews

Interview: Rian Visser over Raadgedicht

01-01-2017

Tijdens de Poëzieweek start er weer een nieuwe editie van Raadgedicht. Weet jij welk woord er ontbreekt? Rian Visser vertelt in dit interview over dit succesvolle project dat zij samen met Stichting Poëziepaleis organiseert.Raadgedicht is een succesvol project. Waarom werkt het zo goed?
Omdat het heel leuk is! Anders dan bij een taalopdracht die je alleen goed of fout kunt beantwoorden, hier is eigenlijk geen enkel antwoord fout. Bij het invullen van het ontbrekende woord in een raadgedicht gebruik je je eigen creativiteit en probeer je te denken als de dichter. Het is grappig dat het niet veel makkelijker is als je ouder bent. Iedereen mag dus meedoen! Het enige voordeel dat volwassenen hebben is dat zij vaak een grotere woordenschat hebben.

Hoe krijg je dichters zo ver dat ze speciaal voor Raadgedicht een gedicht schrijven?
De voorwaarde voor een raadgedicht is dat het nog niet eerder is gepubliceerd, want we willen niet dat de antwoorden al online of in de bibliotheek te vinden zijn. Een gedicht hoeft dus niet helemaal nieuw te zijn. Er zijn dichters die een heel nieuw gedicht schrijven, maar veel dichters hebben vaak al een aantal gedichten klaarliggen die nog niet zijn gepubliceerd. Deze gedichten mogen wij dan gebruiken.

En wanneer is zo’n gedicht goed genoeg voor Raadgedicht?
Alle gedichten zijn geschreven door bekende dichters. We vragen hun om een toegankelijk en begrijpelijk gedicht. Daarnaast moet het gedicht niet te kort zijn, omdat je dan te weinig context hebt om het ontbrekende woord te kunnen raden. Een te lang gedicht is lastig voor scholen, omdat dit niet goed op een digibord past. Er is geen thema: het is juist leuk dat de gedichten zo divers zijn.

Hoe kiezen jullie het woord dat je weglaat?
We houden er rekening mee dat op de lege plek meerdere woorden ingevuld kunnen worden en de deelnemers zelf gaan meedenken met de dichter. We testen de woorden eerst met vrienden en familie, bijvoorbeeld tijdens de kerst als iedereen bij elkaar is. Als ze er niet uitkomen weten we dat het te moeilijk of juist te makkelijk is. En soms doet de dichter ook een voorstel voor het woord dat wij weg kunnen laten.

Zijn er wel eens inzendingen geweest die het gedicht mooier maakten dan het origineel?
Ja, tussen alle reacties zit er regelmatig een die ons verrast. We koppelen ook alle antwoorden terug aan de dichters, die vinden dat ook erg leuk om te zien. Soms zit er een onverwachte reactie tussen die bijvoorbeeld erg grappig is. Het zijn vaak hele originele oplossingen die goed in het gedicht passen.

Hoe kunnen jongeren die gedichten zouden willen lezen, maar hier weinig ervaring mee hebben, volgens jou het beste kunnen beginnen?
Ze zouden een raadgedicht kunnen lezen en daar met hun omgeving over kunnen praten. Samen gedichten lezen is leuker omdat je elkaar kunt helpen het gedicht te begrijpen. Ik begrijp een gedicht ook niet altijd meteen. Dan vraag ik mijn man om het ook te lezen. We praten er dan over en daardoor ga je het samen beter begrijpen. Zo wordt gedichten lezen een stuk leuker, want het is vervelend als je je dom voelt omdat je een gedicht niet begrijpt.

Doe vanaf 23 januari 2017 ook mee met Raadgedicht of kijk of je de juiste oplossing weet van eerdere edities.

Lees meer over Rian Visser.