Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum), Hasselt (B)

Vaste tentoonstellingen

Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum) heeft meerdere vaste tentoonstellingen rond kinder- en jeugdboeken.

Steenkoolmijnen in de literatuur: boeken, foto’s en originele voorwerpen vertellen over de opkomst, de bloei en het verval van de Limburgse steenkoolmijnen. Met een kieltje, een helm en een lamp afdalen in een mijngang.

In De Wonderkamer kun je als een echte ontdekkingsreiziger op onderzoek gaan. In kleine kastjes, als het ware mini-museumpjes, vind je mooie, kostbare, inspirerende, nostalgische of grappige voorwerpen uit de verzameling van de schrijvers. Bij de illustratoren is het kastje telkens ingericht in de stijl van de illustrator in kwestie. Een kamer om te bewonderen en om je te verwonderen.

Giftige appels op gouden bordjes. Eten en drinken in sprookjes is een tentoonstelling over eten en drinken in sprookjes. Kunstenares Micheline Vandervreken liet zich door al dat lekkers inspireren voor kunstwerken in papier-maché.

Van schrijver tot lezer. Hoe een boek gemaakt wordt: Hoe verzint een schrijver het allemaal? En wat hebben een redacteur, een uitgever en een vormgever in de papierpap te brokken? Worden boeken geplakt of genaaid? Het hele proces van de auteur die zijn hersens pijnigt tot de lezer in zijn luie stoel, krijg je visueel voorgesteld. Een film over pre-press, drukken en binden sluit het bezoek af.

Schuilkelder: kijkkastjes met boekfragmenten over onderduiken en schuilen.

Naast deze permanente tentoonstellingen zijn er regelmatig tijdelijke exposities.
Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum), Bampslaan 35, 3500 Hasselt (België)