Lezen voor de lijst

Lijstboeken onderbouw niveau 3
Hoe ik nu leef
Aanvragen

Hoe ik nu leef

Schrijver: Meg Rosoff
Vertaald uit het Engels door: Jenny de Jonge

Elisabeth - Daisy - is een dwarse, wat verveelde Amerikaanse puber wordt door haar vader naar familie van haar overleden moeder in Engeland gestuurd. Ze voelt zich thuis bij dit vrijgevochten gezin. Dan breekt de Derde Wereldoorlog uit. Langzaamaan ontwricht deze oorlog het leven en de veerkracht van Daisy en haar neven en nichten.

Het boek is verfilmd.


Leeftijd: 15+
Uitgever: Moon, 2015
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2005

ISBN: 9789048830299
Aantal bladzijden: 200
  3
Oliver
Aanvragen

Oliver


De dag dat hij glansrijk debuteert in het eerste elftal lijkt alles van goud. Totdat Oliver ´s avonds hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Eerst doet hij alsof er niets aan de hand is, hij wil er zelfs met Bendik, zijn neef Bendik en gezworen kameraad, niet over praten. Maar Oliver kan er niet onderuit: hij moet nadenken over wie hij is. (YA)***
Dit boek is een prequel bij De dagen van de bluegrassliefde, waarin de opbloeiende relatie tussen Oliver en Tycho wordt beschreven, en Ons derde lichaam (over Tycho).


Bekroningen:
Gouden Lijst

Leeftijd: 15+
Uitgever: Querido, 2015

ISBN: 9789045116136
Aantal bladzijden: 205
  3
Waar het licht is
Aanvragen

Waar het licht is

Schrijver: Jennifer Niven
Vertaald uit het Engels door: Aleid van Eekelen-Benders

Voor de 17-jarige Theodore Finch is denken aan de dood eerder troost dan schrikbeeld. Vaak weet hij zich met zichzelf geen raad en voelt hij zich anders en onbegrepen door iedereen. Dan ontmoet hij op de richel van de klokkentoren Violet. Zij lijkt te willen springen en hij redt haar. Er ontstaat een bijzondere liefde tussen hen. Finch helpt Violet, in de rouw na de dood van haar zus, weer het leven in te stappen. Maar slaagt zij er ook in om hem te redden? (YA)**


Bekroningen:
Dioraphte Literatour Prijs
Dioraphte Literatour Publieksprijs
Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)

Leeftijd: 15+
Uitgever: Moon, 2015

ISBN: 9789048821785
Aantal bladzijden: 336
  3
Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Aanvragen

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Schrijver: Mark Haddon
Vertaald uit het Engels door: Harry Pallemans

De 15-jarige Christopher vertelt een raar verhaal: hij heeft ontdekt wie de hond van zijn buurvrouw vermoordde. En daardoor kwam hij er ook achter dat zijn moeder niet overleden is, zoals zijn vader hem had wijs gemaakt. In werkelijkheid gebeurde er iets heel anders.
Wat het verhaal bijzonder maakt, is het feit dat Christopher autistisch is. Met veel inlevingsvermogen beschrijft de auteur wat er in deze bijzondere jongen omgaat. Opvallend is ook de humor waarmee Christophers problematiek aan de orde wordt gesteld. Het grillige, detectiveachtige verhaal bevat wiskundige problemen, schema’s, lijstjes en tekeningen in zwart-wit.


Bekroningen:
Zoenen (Zilveren Zoen)

Leeftijd: 15+
Uitgever: Olympus, 2015
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2003

ISBN: 9789046704844
Aantal bladzijden: 286
  3
De zee zien
Aanvragen

De zee zien

Schrijver: Koos Meinderts

Opeens zijn ze vrienden. Jan geeft Kees een klap en het is beklonken. Als Jan hem overhaalt om samen in de 23 meter hoge schoorsteenpijp te klimmen, krabbelt Kees op het laatste moment terug. Jan klimt verder, maar valt te pletter. Als 70-jarige blikt Kees terug op de vriendschap en zijn katholieke jeugd in een voorgoed verleden tijd. (YA)**


Bekroningen:
Boekenleeuw

Leeftijd: 15+
Uitgever: De Fontein, 2015

ISBN: 9789026139130
Aantal bladzijden: 159
  3
Eleanor & Park
Aanvragen

Eleanor & Park

Schrijver: Rainbow Rowell
Vertaald uit het Engels door: Annelies Jorna en Ineke Lenting

Als Eleanor voor het eerst de schoolbus in stapt, baalt Park dat ze naast hem komt zitten. Ze ziet er niet uit, vindt hij. Maar al snel denkt hij daar anders over. Ook Eleanor kijkt uit naar de ritjes van en naar school. Het zijn de enige momenten waarop ze echt leeft. Thuis moet ze voortdurend op haar hoede zijn. Haar stiefpa heeft haar een keer het huis uit geschopt. Als hij ontdekt dat ze een vriendje heeft, zal de hel losbreken.


Bekroningen:
Dioraphte Literatour Prijs

Leeftijd: 15+
Uitgever: Van Goor, 2014

ISBN: 9789000342631
Aantal bladzijden: 336
  3
De hemel van Heivisj
Aanvragen

De hemel van Heivisj

Schrijver: Benny Lindelauf

Het verhaal is het vervolg op Negen Open Armen, maar kan daarvan ook los gelezen worden. Het speelt tussen 1938 en 1943. Fing, die goed kan leren, kan een beurs krijgen om voor onderwijzeres te gaan studeren. Oma Mei wil daar niets over horen. In plaats daarvan gaat Fing bij de rijkste man van de stad werken, de sigarenkeizer. Daar moet ze de 9-jarige Liesl gezelschap houden. Zij zorgt ervoor, ondanks haar gehechtheid aan Fing, dat het meisje haar baan verliest. Inmiddels is de oorlog een feit. De vier broers en de Pap worden opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Oma en de meisjes plegen ieder op hun manier verzet. (C) **

Sluit aan bij het venster De Tweede Wereldoorlog van de geschiedeniscanon. Meer titels zijn te vinden in de themalijst Tweede Wereldoorlog.


Bekroningen:
Woutertje Pieterse Prijs
Dioraphte Literatour Prijs
Nienke van Hichtum-prijs

Leeftijd: 12+
Uitgever: Querido, 2013
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2010

ISBN: 9789021450711
Aantal bladzijden: 405
  33
De jongen in de gestreepte pyjama
Aanvragen

De jongen in de gestreepte pyjama

Schrijver: John Boyne
Vertaald uit het Engels door: Jenny de Jonge

Het is 1943: Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. En zo belandt hij in een nieuw huis dat volgens anderen anders heet, maar dat hij ‘Oudwis’ noemt. Zijn vader is daar door de ‘Furie’ benoemd tot commandant. Vlakbij het huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama’s wonen.

Sluit aan bij het venster Anne Frank van de geschiedeniscanon.


Leeftijd: 15+
Uitgever: Boekerij, 2013
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2006

ISBN: 9789022568705
Aantal bladzijden: 204
  3