Lezen voor de lijst

Lijstboeken onderbouw niveau 3
Hoe ik nu leef
Aanvragen

Hoe ik nu leef

Schrijver: Meg Rosoff
Vertaald uit het Engels door: Jenny de Jonge

Elisabeth - Daisy - is een dwarse, wat verveelde Amerikaanse puber wordt door haar vader naar familie van haar overleden moeder in Engeland gestuurd. Ze voelt zich thuis bij dit vrijgevochten gezin. Dan breekt de Derde Wereldoorlog uit. Langzaamaan ontwricht deze oorlog het leven en de veerkracht van Daisy en haar neven en nichten.

Het boek is verfilmd.


Leeftijd: 15+
Uitgever: Moon, 2015
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2005

ISBN: 9789048830299
Aantal bladzijden: 200
  3
Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Aanvragen

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Schrijver: Mark Haddon
Vertaald uit het Engels door: Harry Pallemans

De 15-jarige Christopher vertelt een raar verhaal: hij heeft ontdekt wie de hond van zijn buurvrouw vermoordde. En daardoor kwam hij er ook achter dat zijn moeder niet overleden is, zoals zijn vader hem had wijs gemaakt. In werkelijkheid gebeurde er iets heel anders.
Wat het verhaal bijzonder maakt, is het feit dat Christopher autistisch is. Met veel inlevingsvermogen beschrijft de auteur wat er in deze bijzondere jongen omgaat. Opvallend is ook de humor waarmee Christophers problematiek aan de orde wordt gesteld. Het grillige, detectiveachtige verhaal bevat wiskundige problemen, schema’s, lijstjes en tekeningen in zwart-wit.


Bekroningen:
Zoenen (Zilveren Zoen)

Leeftijd: 15+
Uitgever: Olympus, 2015
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2003

ISBN: 9789046704844
Aantal bladzijden: 286
  3
Eleanor & Park
Aanvragen

Eleanor & Park

Schrijver: Rainbow Rowell
Vertaald uit het Engels door: Annelies Jorna en Ineke Lenting

Als Eleanor voor het eerst de schoolbus in stapt, baalt Park dat ze naast hem komt zitten. Ze ziet er niet uit, vindt hij. Maar al snel denkt hij daar anders over. Ook Eleanor kijkt uit naar de ritjes van en naar school. Het zijn de enige momenten waarop ze echt leeft. Thuis moet ze voortdurend op haar hoede zijn. Haar stiefpa heeft haar een keer het huis uit geschopt. Als hij ontdekt dat ze een vriendje heeft, zal de hel losbreken.


Bekroningen:
Dioraphte Literatour Prijs

Leeftijd: 15+
Uitgever: Van Goor, 2014

ISBN: 9789000342631
Aantal bladzijden: 336
  3
De hemel van Heivisj
Aanvragen

De hemel van Heivisj

Schrijver: Benny Lindelauf

Het verhaal is het vervolg op Negen Open Armen, maar kan daarvan ook los gelezen worden. Het speelt tussen 1938 en 1943. Fing, die goed kan leren, kan een beurs krijgen om voor onderwijzeres te gaan studeren. Oma Mei wil daar niets over horen. In plaats daarvan gaat Fing bij de rijkste man van de stad werken, de sigarenkeizer. Daar moet ze de 9-jarige Liesl gezelschap houden. Zij zorgt ervoor, ondanks haar gehechtheid aan Fing, dat het meisje haar baan verliest. Inmiddels is de oorlog een feit. De vier broers en de Pap worden opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Oma en de meisjes plegen ieder op hun manier verzet. (C) **

Sluit aan bij het venster De Tweede Wereldoorlog van de geschiedeniscanon. Meer titels zijn te vinden in de themalijst Tweede Wereldoorlog.


Bekroningen:
Woutertje Pieterse Prijs
Dioraphte Literatour Prijs
Nienke van Hichtum-prijs

Leeftijd: 12+
Uitgever: Querido, 2013
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2010

ISBN: 9789021450711
Aantal bladzijden: 405
  33
De jongen in de gestreepte pyjama
Aanvragen

De jongen in de gestreepte pyjama

Schrijver: John Boyne
Vertaald uit het Engels door: Jenny de Jonge

Het is 1943: Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. En zo belandt hij in een nieuw huis dat volgens anderen anders heet, maar dat hij ‘Oudwis’ noemt. Zijn vader is daar door de ‘Furie’ benoemd tot commandant. Vlakbij het huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama’s wonen.

Sluit aan bij het venster Anne Frank van de geschiedeniscanon.


Leeftijd: 15+
Uitgever: Boekerij, 2013
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2006

ISBN: 9789022568705
Aantal bladzijden: 204
  3
Gesplitst
Aanvragen

Gesplitst

Schrijver: Neal Shusterman
Vertaald uit het Engels door: Lydia Meeder

In een Amerika van de toekomst geldt de Wet op het Leven: abortus is verboden, maar ouders mogen hun kinderen tussen hun 13e en 18e jaar wel teruggeven aan de staat. Dan worden ze gesplitst ofwel ontleed in lichaamsdelen die vervolgens bij anderen kunnen worden getransplanteerd. Connor, Risa en Lev dreigen om uiteenlopende redenen gesplitst te worden. Op weg naar hun eindbestemming weten ze te ontsnappen. Maar zal het hen lukken tot hun 18e uit handen van de overheid te blijven? (YA)**


Leeftijd: 15+
Uitgever: Lemniscaat, 2012

ISBN: 9789047704010
Aantal bladzijden: 326
  3
Een weeffout in onze sterren
Aanvragen

Een weeffout in onze sterren

Schrijver: John Green
Vertaald uit het Engels door: Nan Lenders

Hazel heeft kanker. Ze weet haar leven te rekken met een nieuw medicijn, maar een toekomst zit er voor haar niet meer in. Dat maakt haar nieuwe vriendschap met Augustus (Gus) moeilijk. Ze durft zich niet over te geven aan haar verliefdheid. Toch trekt ze steeds meer met hem op. Samen bezoeken ze de schrijver van Hazels lievelingsboek, een boek dat midden in een zin ophoudt, omdat de hoofdpersoon is overleden. Een bijzonder verhaal over overleven. (YA)**


Bekroningen:
Dioraphte Literatour Prijs
Dioraphte Literatour Publieksprijs

Leeftijd: 15+
Uitgever: Lemniscaat, 2012

ISBN: 9789047704560
Aantal bladzijden: 256
  3
Gebr.
Aanvragen

Gebr.

Schrijver: Ted van Lieshout

Na de dood van zijn jongere broer zorgt Luuk ervoor dat diens dagboek niet verloren gaat. Hij schrijft erin verder, leest erin en voorziet wat hij leest van commentaar, in een soort postuum gesprek. Zo leert hij zijn broer en zichzelf beter kennen en durft hij uit te komen voor zijn homoseksualiteit. (YA)***


Bekroningen:
Zoenen (Zilveren Zoen)

Leeftijd: 15+
Uitgever: Gottmer, 2011
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 1996

ISBN: 9789025749798
Aantal bladzijden: 158
  33