12+

Nieuws, leestips, acties en meer over boeken en schrijvers.

Leestip: Een goede kans

28 juni 2017

Minty had een prima leven, maar dan besluiten haar ouders te gaan scheiden. Haar wereld stort in elkaar. Minty zoekt haar toevlucht in Nettlebog, een bos vlak bij haar huis en doet daar een ontdekking.


Overal om me hen zijn mensen hun hele leven druk bezig met doen alsof ze dingen voelen die ze niet echt voelen. Ned was anders. Hij zei misschien weinig, maar je had daardoor wel het gevoel dat hij altijd eerlijk en oprecht was en zich nooit anders voordeed dan hij was. Dat hij nooit deed alsof hij iets voelde wanneer dat niet het geval was, nooit iets zei wat hij niet wilde zeggen. Zo wilde ik zelf maar al te graag zijn.

Natuurlijk had Minty door dat het niet lekker liep tussen haar ouders. Dus toen haar vader de dag voor haar verjaardag aankondigde dat hij weg zou gaan, kwam niet als een hele grote verrassing. Maar ze vindt het wel erg dat haar ouders nooit eerlijk tegen haar zijn geweest. Ze hebben nooit verteld wat er aan de hand was. En nu ze uit elkaar zijn doet haar moeder ook nog eens alsof ze zich nog nooit zo goed heeft gevoeld, terwijl Minty zich ontzettend rot voelt. Het is toch niet mogelijk dat haar moeder het niet erg vindt dat haar man met een andere vrouw samen is?

Om de ellende thuis te ontvluchten, gaat Minty naar Nettlebog. Dit is een bos in de buurt waar ze eigenlijk niet mag komen. Daar wordt Minty rustig. Op een dag ontdekt ze dat Ned Buckley, de humeurige, mysterieuze jongen uit haar klas met zijn oma in Nettlebog woont én dat hij op wilde paarden kan rijden. Minty probeert vrienden te worden met Ned, maar dat gaat niet zomaar. Hij houdt haar eerst op afstand, maar niet lang daarna ontstaat er een waardevolle vriendschap waarin ze veel van elkaar leren.

Een goede kans (Van Goor) is een bijzonder mooi verhaal, geschreven door Sarah Moore Fitzgerald. Minty worstelt met de scheiding van haar ouders en hun idiote gedrag en Ned blijkt zijn klasgenoten met een goede reden op afstand te houden. Samen staan ze sterker, ze helpen elkaar en zo komen ze verder dan ze ooit hadden durven dromen.

Vakantielezen: Haal Duizend kilometer tussen jou en mij uit de VakantieBieb

26 juni 2017

Lekker lezen zonder te slepen met boeken? Lees eens een e-book uit de VakantieBieb! Tijdens de zomermaanden stellen we iedere maandag een titel aan je voor. Vandaag Duizend kilometer tussen jou en mij van Jennifer E. Smith.


Illustratie: Judith Kuiken
Waar gaat het over?
Lucy en Owen zitten enkele uren samen vast in een lift en worden verliefd. Helaas is de timing slecht: Lucy verhuist met haar ouders naar Schotland. Ze houden contact, maar is hun liefde bestand tegen zoveel kilometer tussen hen?

Wat zeggen anderen over dit boek?
Op de boekenblog Adorable Books zegt Yara: ‘Wat een heerlijk verhaal! Het las heerlijk weg, een leuk verhaal zonder teveel poespas en natuurlijk de nodige dosis romantiek.´
Boekenblogster Maaike is het daar helemaal mee eens. Ze schrijft ook nog: ‘Oké, er zitten wel veel héél toevallige dingen, maar ik heb gewoon een zwak voor van die lieve verhalen, hoe onwaarschijnlijk ze ook zijn.´

Wist je dat...?
Er alleen al in Nederland jaarlijks 47.000 mensen korte of langere tijd vast komen te zitten in een lift? Hoeveel verliefdheden daardoor ontstaan is onbekend.
Liefde in de lift blijkt ook een populair thema voor films. Zo gaat 100 Girls over een jongen die tijdens een stroomstoring in een lift zoent met een meisje. Hij is meteen verliefd, maar hoe kan hij haar ooit terugvinden als hij niet weet hoe ze eruit ziet? Hij weet alleen dat ze in het meisjeshuis op de campus woont, samen met nog 99 meisjes...

En wist je dat...?
De schrijfster ditzelfde thema later nog eens heeft gebruikt? En wel in haar jeugdboek Hallo, tot ziens en alles daartussen (2016). Hierin moeten Clare en Aidan een knoop doorhakken: blijven ze bij elkaar nu ze elk aan een andere kant van de Verenigde Staten gaan studeren of zetten ze een punt achter hun relatie?

Wie is de schrijfster?
Jennifer E. Smith is redacteur bij de Amerikaanse uitgeverij Ballantine en daarnaast schrijft ze jongerenboeken. Bijvoorbeeld De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht. Eind deze maand verschijnt Het lot.

Vooral lezen als

Je dol bent op lekker leesbare en romantische verhalen.

Duizend kilometer tussen jou en mij kun je gratis lezen in de VakantieBieb. Download de VakantieBieb-app en zet dit boek in je boekenkast, dan kun je dit boek ook offline lezen.

Eervolle vermelding: Vlag en Wimpel voor Eilanddagen

21 juni 2017

Gideon Samson heeft een Vlag en Wimpel in ontvangst mogen nemen voor zijn boek Eilanddagen. Deze werd vanmiddag uitgereikt door de Griffeljury.


Vlag en Wimpel
Naast de Griffels, reikt de Griffeljury ook de Vlag en Wimpel uit. Dit is een eervolle vermelding voor de boeken die zelf geen Griffel hebben ontvangen, maar wel extra aandacht verdienen.

Eilanddagen
Vandaag mocht Gideon Samson een Vlag en Wimpel in ontvangst nemen voor zijn boek Eilanddagen. In dit verhaal gaat Jakob een zomer naar zijn Griekse vader. Daar hebben ze allebei niet echt zin in, maar zijn moeder heeft dat besloten. Dan ontmoet Jakob Michális - Miech - die zijn beste vriend wordt. En dan komt ook Puck naar het eiland, de vriendin van Miech. Maar werkt dat wel, met zijn drieën? En hoe is het om samen iets te doen als de andere twee van het groepje verkering hebben?

In totaal werden er vandaag 22 boeken bekroond met een Zilveren Griffel, Zilveren Penseel of Palet of een Vlag en Wimpel. Op Leesplein 6-12 vind je het overzicht met alle winnaars .

Spannende leestip: Fataal

21 juni 2017

Een ontspannen weekje weg. Dat is wat de vier vriendinnen in Fataal van plan waren. Maar er is wrijving, er speelt meer. Onderlinge frustraties en verdachte omstandigheden rond hun vakantievilla maken het er niet beter op.


Fay pakt haar mobiel. Met een trillende vinger veegt ze over het scherm. ‘Dat horloge is van mijn oma geweest,’ zegt ze zachtjes, terwijl ze haar mobiel naar haar oor brengt. ‘Als mijn moeder hoort dat het weg is, vermoordt ze me.’
‘Dat zal wel meevallen. Jij kunt hier toch ook niks aan doen?’ zeg ik.
Fay trekt een moeilijk gezicht en zegt dan: ‘Hoi Sophie, ik denk dat er ingebroken is bij ons in de villa. Kun je even langskomen?’


Emily, Fay, Lauren en Naomi gaan samen een week naar Kreta, ze verblijven in de luxe villa van de ouders van Fay. Sophie is hun aanspreekpunt, zij helpt de meiden waar nodig. Toch verloopt de vakantie niet zoals gehoopt. Ze begrijpen elkaar niet altijd even goed, er heerst jaloezie en er is vrij veel wrijving. Gelukkig zijn er ook momenten waarop ze elkaar wel begrijpen en elkaar steunen, en dat lijkt nodig ook.

Als de meiden na het eten ’s avonds terugkomen bij de villa, staat het hek open. Lauren en Naomi nemen een kijkje en schrikken als er ineens iemand met een zaklamp naar hen schijnt. Hij is de nieuwe beveiliger, zegt hij, en verdwijnt weer. Na navraag bij Sophie blijkt hij inderdaad de beveiliger te zijn. De rust keert weer even terug, maar niet snel daarna mist Fay een horloge, het horloge dat van haar oma is geweest. Alle sporen van een inbraak ontbreken, op wat krasjes op het slot na. De schrik zit er goed in. Maar dit is nog maar het begin van veel meer ellende…

Fataal (De Fontein) is de nieuwste jeugdthriller van Eva Burgers. Je kent haar misschien als van haar boeken zoals Stille getuige en Sneeuwstorm. Voordat ze schrijfster werd werkte Eva Burgers jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Ze heeft genoeg gezien om spannende verhalen te schrijven. Zoals dit verhaal, dat begint als een gezellige meidenvakantie, maar uitmondt in een vreselijke nachtmerrie.

Lees je graag spannende boeken? Kijk dan ook eens in de onderwerplijsten Detectives en thrillers.

Briefwisseling: Caroline schrijft Anouk Saleming

20 juni 2017

Lerares Caroline Wisse Weldam vraagt schrijfster Anouk Saleming, winnares van de Jonge Jury Debuutprijs, naar haar dromen en waar ze gelukkig van wordt.


Foto: Maria Stijger
Anouk!

Whaaaaaaa! Je hebt de Jonge Jury Debuutprijs gewonnen!
En zo terecht!
Gefeliciteerd!

Samen met vier leerlingen was ik bij jouw boekpresentatie aanwezig. Was echt een mooie middag. Jij en Rom Molemaker die hun nieuwste boek presenteerden in de Kinderboekwinkel van die lieve en enthousiaste Dorothé in Utrecht, in de aanwezigheid van jong en oud, bekenden en onbekenden, ervaren en minder ervaren lezers. Mijn leerlingen van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Indonesische komaf hebben genoten. Ze herkenden zich in de personages van jouw boek Paradise now, iets wat hen niet vaak overkomt, omdat de meeste personages van Nederlandse komaf zijn.
Je vertelde toen dat dit eerst een toneelstuk was, je bent tenslotte theatermaakster, maar het idee groeide om er ook een boek van te maken. Maar van toneelstuk naar boek is niet zomaar een stap. Ik stel me zo voor dat er geschrapt en geschaafd moet worden, dat er stukken bij moeten omdat de ruimte op papier daar om vraagt. Hoe is dit in zijn werk gegaan? En wat heb jij met afkomsten? Voel jij je Nederlander? Dit was mijn zoektocht in mijn jeugd met een Indische moeder en een Zeeuwse vader. Niet alleen in mijn jeugd trouwens, ook toen ik moeder werd en mijn eerstgeborene een echte Indo is, zowel qua uiterlijk als innerlijk. De boeken van Marion Bloem hebben mij door mijn jeugd geloodst. Daar vond ik herkenning. Herkenning die ik terugzag bij mijn leerlingen toen ze jouw boek lazen.
Blijf je nu theater maken of word je schrijfster? Of blijf je Anouk en dus doen wat jij leuk vindt? Wat zijn jouw dromen? Waar word je gelukkig van (Tony Chocolonely mag je ook noemen, hoor)?
Ik kijk uit naar jouw volgende stap en hoop dat de multiculturele samenleving daarin een rol blijft spelen.

Tot horens, tot gauw, tot nader kennismakend,

Caroline

*******

Beste Caroline,

Dankjewel voor je brief. Ik weet nog heel goed dat we elkaar hebben ontmoet bij mijn boekpresentatie. Ik was zo blij dat je er was met vier van je leerlingen!
Het mooiste compliment dat ik heb gekregen over mijn boek, kwam op die dag van één van jouw leerlingen. Ze kwam na de boekpresentatie naar me toe en zei: ‘Eindelijk een boek dat over mij gaat´. Dat raakte mij. Ik realiseerde mij opnieuw dat het voor mij mijn hele leven al vanzelfsprekend is dat boeken over mij gaan. Ik duik in een hoofdpersonage alsof zijn of haar huid de mijne wordt. Ik leef me in, ik leef mee, omdat de wereld van de personages overeenkomt met de mijne. Dat dat niet vanzelfsprekend is voor heel veel andere mensen, realiseerde ik me pas veel later.
Ik ben opgegroeid in een Brabants dorp, waar de enige mensen met een andere nationaliteit het gezin was van het Chinese restaurant. Toen ik in groep 7 zat, kwam er een meisje uit Iran in mijn klas. Ze was met haar familie gevlucht en kwam in ons dorp wonen. Het was Sinterklaastijd en ik vond het zielig dat ze geen cadeautjes kreeg. En ik was ook nieuwsgierig, dat geef ik toe. Ik heb mijn gezicht zwart geschminkt, aangebeld en pepernoten gebracht. Nu achteraf bedenk ik me pas hoe dat er uit moet hebben gezien!
Ik herinner mij een hartelijke ontvangst en heel veel lekker en onbekend eten. En ik leerde mijn naam schrijven in een taal die eruit zag als een tekening.

Door mijn werk bij theatergroep DeGasten in Amsterdam, ontmoet ik veel jonge mensen. Vooral ook mensen met een diverse culturele en sociale achtergrond. Ik ben nog steeds nieuwsgierig, maar ik schmink mijn gezicht niet meer zwart. Toch heb ik wel geleerd dat ik altijd iets van mezelf mee moet nemen als ik mensen ontmoet. Door ook iets van je eigen verhalen en cultuur te delen, krijg je ook verhalen terug.
Ik denk dat voor mij daar het schrijven begint. Bij een ontmoeting. Het is een soort van reizen. Voor reizen heb je een vervoermiddel nodig en een paspoort. Voor ontmoeten heb je een mooie vraag nodig en nieuwsgierigheid. Door mensen te ontmoeten, hun verhalen te horen en ze een vraag te stellen, leer ik meer van de wereld kennen. Het schrijven van een boek en het schrijven voor toneel zijn voor mij eigenlijk hetzelfde. Misschien is een boek op een bepaalde manier zelfs hetzelfde als een toneelstuk. Een verhaal ontvouwt zich voor je ogen. Alleen is een lezer in zijn eentje en moet hij of zij meer moeite doen om het verhaal te bereiken, maar als het goed is, ziet ook een lezer een verhaal zich voor zijn of haar ogen ontvouwen.

Paradise now was eerst een toneelstuk. Ik merkte dat het verhaal me niet losliet. Dat het eigenlijk een groter verhaal was dan wat ik in een theatervoorstelling kon vertellen. Mijn eerste idee was om alle veertien personages (zoveel rollen zaten er in het toneelstuk) een eigen hoofdstuk te geven. Maar ik merkte al gauw dat de lezer niet elk hoofdstuk opnieuw met een personage wil kennismaken. Van de veertien personages zijn er uiteindelijk zes overgebleven. Het personage Willem uit het boek, was in het toneelstuk nog met zijn beste vriend Toni samen. Akwasi had in het toneelstuk niet alleen een oudere broer Oringo, maar ook een jonger broertje Mosi. Andere personages worden in het boek wel genoemd, maar hebben geen sprekende rol meer.
Het andere grote verschil, was het verschil in structuur. In het toneelstuk keken de personages terug op het fatale schietincident en vroegen ze zich af wie de schuldige was en wezen ze eerst naar elkaar, maar aan het einde van het stuk ook steeds meer naar zichzelf. Het verhaal werd als het ware terug verteld. Toen ik aan het boek schreef, merkte ik al snel dat het voor een boek veel spannender was als het noodlottige schietincident nog moest gebeuren. Dat je daar langzaam naar toe bouwt en je als lezer door wil lezen omdat je steeds meer gaat vermoeden dat er iets mis zal gaan. Als je al weet wat er mis gaat, leg je het boek veel te makkelijk weg. Waarom zou je dan nog doorlezen? In het theater loopt je publiek niet zomaar weg, maar een lezer moet steeds opnieuw gemotiveerd zijn om het boek open te slaan en verder te lezen.

Doordat ik de Jonge Jury Debuutprijs won, door de reacties van jonge lezers en de opmerking van jouw leerling, voel ik me enorm uitgedaagd om opnieuw een verhaal in de vorm van een boek te vertellen. Op school moet je verplicht lezen. Dan kan ik er maar beter voor zorgen dat er wat leuks te lezen is. Dus ook verhalen van en voor lezers met een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse. Want uiteindelijk is mijn reisbestemming: een verhaal brengen in het hoofd van een lezer of toeschouwer, zodat de wereld misschien een heel klein beetje beter te begrijpen wordt.

Hartelijke groet,

Anouk


Lees meer over Anouk Saleming.

Doorlezen: 5 boeken om te lezen na Schuld

19 juni 2017

Tijdens de Dag van de Jonge Jury mocht schrijfster Mel Wallis de Vries de Prijs van de Jonge Jury in ontvangst nemen voor Schuld, haar spannende jeugdthriller. Maar wat lees je hierna? Wij geven tips!


Schuld is een heftig verhaal waarin drie jonge meiden van dezelfde school in korte tijd achter elkaar zelfmoord plegen. De politie gaat uit van een verdrietige samenloop van omstandigheden. Maar dan ontvangt Tess een briefje met het bericht dat zij de volgende is. Het zit haar niet lekker en ze gaat op onderzoek uit. Dan komt ze tot een schokkende ontdekking…

Ligt Schuld al op de stapel met gelezen boeken en heb je zin in nog meer van dit soort spannende verhalen? Lees dan ook de onderstaande thrillers!

Doorleestips

Bekentenis van een moordverdachte - James Patterson en Maxine Paetro
Tandy wordt midden in de nacht wakker van sirenes en niet veel later worden haar ouders dood in hun slaapkamer gevonden. Er zijn geen sporen van een inbraak. Tandy weet dat zij de laatste is die haar ouders levend heeft gezien en dat zij en haar broers worden verdacht van de moord op hun ouders. Tandy gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt door steeds terugkerende flashbacks vreemde, maar ook gevaarlijke, familiegeheimen.

Meedogenloos
– Natasza Tardio
Lieke en Lukas zijn totaal verbijsterd als ze ontdekken dat hun vriendin Isra plotseling is verdwenen. Ze hebben niets meer van haar gehoord en zijn bang dat ze is ontvoerd. De politie ontdekt dat ze samen met haar vriend Mo via een bekende route voor Syrië-gangers naar Hatay is gevlogen. Wat is er gebeurd? Heeft Mo haar gedwongen? Of wilde ze zelf naar Syrië. En zien Lieke en Lukas haar ooit nog terug?

Moordspel – Cis Meijer
Robins broer Kai wordt van school gestuurd wegens onredelijk gedrag en Robin is woedend. Zeker omdat hij nu niet mee kan op kamp. Ze besluit tijdens het schoolkamp in de Ardennen met haar vrienden wraak te nemen op hun vervelende leraar De Beuker. Na hun actie is De Beuker ineens verdwenen. En dan verdwijnt Robins beste vriendin ook. Ze begrijpen er niets van en maken zich toch wel een zorgen… Of wordt er een spel met ze gespeeld?

Verwoest – Margje Woodrow
Nadat Juuls broer Milan is omgekomen bij een auto-ongeluk voelt ze zich erg alleen. Haar moeder heeft psychische problemen en bij haar vader kan ze ook niet terecht. Dan doet ze een schokkende ontdekking bij Milans graf. Ze vindt een witte envelop met een dare in ruil voor de waarheid over Milans dood. Er ontstaan allemaal vragen. Is er een andere waarheid over de dood van Milan? Ze besluit in te gaan op de dare, maar wat als de lugubere dares elkaar blijven opvolgen? Juul zit vast in een obscuur spel.

Waterschimmen - Nicholas Walker
Dit is het eerste boek in een bovennatuurlijk spannende serie over een tweeling met een speciale gave. Na de dood van hun ouders wonen ze bij hun oom, in zijn luxe villa. In dit deel krijgt Alessia opeens ijzingwekkende visioenen over Lakepool. Samen met haar broer Alex reist ze naar de afgelegen plek in Schotland om te onderzoeken waar de bewoners zo ontzettend bang voor zijn. Daar stapelen de mysteries zich op. Kunnen Alessia en Alex de bewoners echt helpen?

Bekijk ook de andere Doorleestips.
Heb je wensen voor doorleestips? Mail ze aan leesplein@bibliotheek.nl.

De volgende Doorleestips verschijnen in september.

Vakantielezen: Lees Hoe overleef ik mijn vakantie? op je telefoon

19 juni 2017

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je zou je vakantie dus kunnen beginnen met het lezen van Hoe overleef ik mijn vakantie? van Francine Oomen in de VakantieBieb. Wij delen alvast enkele weetjes over het boek, de serie en de schrijfster.


Illustratie: Judith Kuiken
Waar gaat het over?
Rosa is met vakantie op Corsica, samen met haar moeder en diens nieuwe vriend Alexander. Rosa kan helemaal niet goed opschieten met Alexander en haar moeder moppert alleen maar. Jonas verblijft in hetzelfde saaie hotel en zijn vakantie is ook niets aan. Zijn ouders willen alleen maar lezen. Rosa en Jonas komen elkaar tegen in het restaurant en vervelen zich vreselijk! Daarom besluiten ze zelf het avontuur op te zoeken. Dat gaat natuurlijk goed mis, waardoor ze zullen moeten leren overleven.

Hoe overleef ik…?
Hoe overleef ik mijn vakantie? is het eerste deel in de Hoe overleef ik…-serie (afgekort HOI-serie), geschreven door Francine Oomen en geïllustreerd door Annet Schaap. Dit eerste deel verscheen in 1998 en hierna zijn er nog veel meer delen verschenen, waaronder Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?, Hoe overleef ik mezelf? of Hoe overleef ik (zonder) liefde?. Daarnaast is ‘Hoe overleef ik…’ een merk geworden. Er verscheen een tijdschrift en je kon verschillende producten kopen met afbeeldingen uit de serie, zoals een etui, een dagboek, een bordspel en nog veel meer.

Hoe het begon…
Hierover zegt Francine Oomen: ‘De Hoe overleef ik…-serie is begonnen met het idee dat ik graag een boek wilde maken dat leuk was om te lezen, en waar je ook nog iets van op kon steken. En op een goed moment borrelde er een herinnering omhoog. Een avontuur dat ik zelf had meegemaakt…’ Benieuwd naar de herinnering? Die kun je hier lezen.

Vooral lezen als…
… je op zoek bent naar een vlot lezend boek waar je ook nog het een en ander uit kunt leren.

Wist je dat…?
… er na deze serie nog een boek is verschenen over Rosa? In Hoe overleeft Rosa in New York gaat Rosa naar New York, ze is net afgewezen voor de kunstacademie en haar moeder heeft een baantje als au pair voor haar geregeld. Een boek vol nieuwe avonturen.

Over de schrijfster
In 1990 verscheen Francines eerste boek, dit was een boek voor jonge kinderen. Daarna verschenen nog verschillende boeken van haar hand voordat ze echt doorbrak met de Hoe overleef ik…-serie. Veel van haar boeken zijn favoriet bij lezers, ze ontving dan ook meerdere keren een prijs van de Kinderjury en de Jonge Jury.

Hoe overleef ik… op tv
Op basis van de verhalen uit de Hoe overleef ik…-serie van Francine Oomen is een gelijknamige televisieserie gemaakt. Je kunt dus niet alleen lezen over de avonturen van Rosa, maar er ook naar kijken. De serie kun je terug kijken via de website van de NPO.

Hoe overleef ik mijn vakantie? kun je gratis lezen in de VakantieBieb. Download de VakantieBieb-app en zet Hoe overleef ik mijn vakantie? in je boekenkast, dan kun je dit boek ook offline lezen.

Spannende leestip: Meisje vermist

14 juni 2017

Madison ontdekt dat haar vader niet haar biologische vader is, ze is verwekt met behulp van een spermadonor. Ze kan niet begrijpen dat haar moeder en zus dit voor haar verborgen hebben gehouden en is vastbesloten om haar biologische vader te vinden.


‘Wat is er?’ Nu was Esme er ook. Ze had geen schoenen aan, maar was toch bijna een hoofd groter dan ik en zo dun als een model. Jee, zouden die diamanten in haar ketting écht zijn?
‘De deur gaat niet open,’ zei Wolf.
‘Wat?’ Esme probeerde de knop zelf. Geen beweging. Ze wendde zich beschuldigend naar mij. ‘Dat heb je mooi voor elkaar!’ snauwde ze. ‘Wie je ook bent, het is je gelukt om ons op te sluiten.’


Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. Madisons vader is niet haar biologische vader. Madison is vastbesloten om te ontdekken wie haar biologische vader is, maar dat wordt thuis niet echt goedgekeurd. Ze doet nu dus alsof ze er nog niet klaar voor is om er verder over te praten, terwijl ze zelf stiekem zoekt naar haar biologische vader. Met succes.

Madison krijgt contact met haar biologische vader Allan en hij vraagt haar mee naar het feest van een steenrijke kennis. Als Madison daar naar het toilet gaat loopt ze verkeerd, ze komt bij Esme en Wolf in de ruimte terecht. Zij hebben zich teruggetrokken van het feest tot de hoofdact begint. Als blijkt dat de enige deur in die ruimte niet meer open gaat slaat de paniek toe. Ze proberen via de kelders van het huis weg te komen, maar daar wacht het gevaar ze op.

Meisje vermist (De Fontein) is geschreven voor Sophie McKenzie. Dit is het los te lezen spannende vervolg op Vermist en Zusje vermist. Hoewel haar biologische vader Allan erg aardig lijkt, bevindt Madison zich al snel in groot gevaar. En wat het allemaal nog wat nijpender maakt is dat niemand weet waar Madison zich mee bezig houdt. Wie is de man en kan ze hem eigenlijk wel vertrouwen??

Van 9 t/m 25 juni vinden de Spannende Boekenweken plaats. Op Leesplein vind je meer spannende verhalen in de onderwerplijsten Detectives en thrillers en Spanning en avontuur.

Briefwisseling: Caroline schrijft Rob Ruggenberg

13 juni 2017

Lerares Nederlands Caroline Wisse-Weldam vraagt schrijver Rob Ruggenberg in een briefwisseling naar de hokjes waar hij in past, zijn bucketlijst en ze is nieuwsgierig naar hoe het was om de Prijs van de Jonge Jury niet te winnen.


Lieve Rob,

Beste Rob,

Dag Rob,

Heeee Rob!


Ik gok het erop: Lieve Rob,

We hebben elkaar een aantal keren gezien, vele keren gemaild en steeds was het contact fijn. Je bent een bijzondere schrijver, al vraag ik me af of het woord schrijver het meest passend is. Ben jij geen schrijvende journalist of een journalistieke schrijver? Een avonturier? Een genieter pur sang? Elke keer als jij een avonturenboek schrijft, sorry als ik je nu in een hokje duw, ik houd zelf helemaal niet van hokjes, ben er zelfs allergisch voor, maar nu geeft het het genre weer, ga je op reis, doe je onderzoek en beleef je avonturen. Hiervan doe je op je site verslag. Ik heb daar gelezen dat je in een zwart gat valt als je je manuscript hebt ingeleverd. Er is dan geen reis meer te maken, geen letter meer te schrijven, geen avontuur meer te beleven. Wat doe je dan? Werk je je postzegelverzameling bij, schrijf je brieven, rust je uit, maak je een bucketlijst? Ik ben hier ontzettend nieuwsgierig naar. Ook naar wat er dan op jouw bucketlijst staat...
Voor een oudere meneer ben je ontzettend actief op social media. Heeft jouw uitgever je hiertoe verplicht of ben je zelf op ontdekkingstocht gegaan? Vind jij het belangrijk om met de tijd mee te gaan?
Bij de Dag van de Jonge Jury was jouw generatie in topvorm: zowel jij als Carry Slee waren genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury! Toch ging de jeugd, Mel Wallis de Vries, er met de prijs vandoor. Dit deed pijn. Zin jij dan op wraak, zoiets van: volgend jaar pak ik Nederland in met mijn spannende nieuwe boek? Of ben je thuis verdrietig en onderga je dit gelaten? Misschien is dat alles nog te vers en te pijnlijk om te benoemen.
Ik vind in ieder geval dat jouw boeken onmisbaar zijn in de Nederlandse jeugdliteratuur. Dus ik kijk uit naar jouw verhalen, mondeling of schriftelijk overgeleverd.

Alle goeds,

Caroline

*******

Lieve Caroline,

Ik moet bekennen dat ik het een beetje gênant vind - zo´n openbare briefwisseling waarin je me het hemd van mijn lijf vraagt. Maar vooruit, ik ben zelf ook altijd supernieuwsgierig naar andere mensen, dus ik doe mee.

Bij al die hokjes die je noemt (en waar ik allemaal in pas) sla je de belangrijkste over. Boven alles voel ik me verhalenverteller. Als ik terugdenk aan de geschiedenislessen op school, besef ik dat ik alle saaie feiten en jaartallen ben vergeten. Maar de mooie verhalen die de leraar vertelde heb ik wel onthouden. Zo´n verteller wil ik ook zijn.

Daarbij komt, ik schreef het al, ik ben heel erg nieuwsgierig. Mijn avonturen zijn altijd het gevolg van nieuwsgierigheid. Ik stond eens in Jakarta, in Indonesië, aan een rand van een enorme krottenwijk, op wrakke palen in het water gebouwd, vlak bij de oude VOC-haven. Iedereen had me gewaarschuwd: Blijf daar weg, het is er levensgevaarlijk, het zit vol boeven, ze snijden je zo de keel af.

Maar ik ben nieuwsgierig, dus ik ging wel, over die smalle planken, die krottenwijk in. Het werd de mooiste middag van mijn hele leven. Wat een geweldige mensen, wat een vriendelijkheid, gastvrijheid. Die mensen waren doodarm, in plaats van thee dronken ze warm water. Overal moest ik binnenkomen, praten, rondkijken, baby´s knuffelen. Ik kreeg te eten, te drinken.

Die middag veranderde mijn kijk op de wereld. Ik luister nog maar zelden naar wat andere mensen vinden, ik onderzoek het zelf wel. En daar schrijf ik vervolgens over. Natuurlijk is mijn genre ‘spannende historische verhalen´, maar als je ze goed leest gaan die verhalen over vandaag, over onze huidige wereld, over onze toekomst. Ze gaan over de manier waarop je naar andere mensen kijkt, naar andere culturen. Ze laten zien hoe volwassenen verstrikt zitten in vooroordelen en vastgeroeste meningen. Jongeren hebben daar minder of geen last van. Ze zijn opener.

Ik weet niet waar je hebt gelezen dat ik in een zwart gat zou vallen als ik een manuscript heb ingeleverd. Integendeel! Dan heb ik juist weer tijd voor een nieuw verhaal, voor een nieuw onderzoek, voor nieuwe reizen. Ik heb nog genoeg ideeën in mijn hoofd voor minstens tien boeken. Mijn probleem is vooral: welk verhaal geef ik voorrang, welke reis ga ik nu maken?

Dat ik zo actief ben op social media komt door diezelfde nieuwsgierigheid. Ooit behoorde ik in Nederland bij de eersten die het internet omarmden. Ik bouwde mijn websites zelf (dat doe ik nog steeds trouwens), ik vind al die nieuwe uitvindingen en technieken geweldig en ik doe graag mee. Niemand hoeft mij dat te vragen - ik sta gewoon vooraan.

En dat ik die Prijs (dit keer) niet heb gewonnen, daar ben ik niet zo verdrietig om. Mijn laatste drie boeken zijn steeds genomineerd geweest voor die prijs. En met IJsbarbaar wón ik hem zelfs (die keer versloeg ik Mel Wallis de Vries :-). Dat jongeren iedere keer opnieuw massaal stemmen op mijn boeken, die toch totaal anders zijn dan de gemiddelde jeugdromans, vind ik fantastisch. Het stemt mij ook vrolijk en hoopvol, het bewijst dat jongeren net zo nieuwsgierig zijn als ik.

Het beste,

Rob

Lees meer over Rob Ruggenberg.

Vakantielezen: Lees Verdacht in de Vakantiebieb

12 juni 2017

De VakantieBieb is weer open en er staat een stapel e-Books voor je klaar, zoals bijvoorbeeld Verdacht van Carry Slee. Wij geven je alvast een aantal weetjes over dit boek en de schrijfster.


Illustratie: Judith Kuiken
Waar gaat Verdacht over?
Tess, Victor, Rachel en Brahim staan buiten op straat te filmen voor een schoolopdracht en toevallig vindt er op dat moment in die buurt een overval plaats. Thuis bekijkt Tess hun opnames nog een keer en doet een belangrijke ontdekking. Ze besluit ermee naar de politie te gaan, maar heeft nog geen idee van wat de gevolgen van haar ontdekking zullen zijn.

Echt lezen als…
… je houdt van boeken die drama, spanning en romantiek bevatten en graag leest over onderwerpen die dicht bij de werkelijkheid staan.

Wat zeggen anderen over dit boek?
Sanne zegt in haar recensie op Chicklit.nl: ‘Wat vooral leuk is aan Verdacht, is dat de lezer compleet op het verkeerde been wordt gezet. Carry Slee toont daarmee een knap staaltje schrijfkunst. Zonder al te veel te verklappen: tijdens het lezen denk je redelijk lang "voorspelbaar", maar plots is alles anders dan je dacht.’

Miranda geeft haar mening in haar recensie over Verdacht op The Book Girl: ‘Het boek heeft een eenvoudige schrijfstijl wat het makkelijk te volgen maakt. Het is geen superdik boek. Maar Carry Slee weet wel de aandacht vast te houden. Het verhaal verspringt tussen de personages, wat niet verwarrend is daar je altijd weet wie aan het woord is. Het geeft het boek een extra dimensie en de personages worden daardoor interessanter.’

Wist je dat…?
… er een speciaal programma is opgenomen over Verdacht toen het uitkwam. Hieronder kun je de uitzending bekijken.

De schrijfster
Carry Slee is een bekende jeugdboekenauteur. Je kent haar vast van haar boeken Spijt!, Afblijven, Razend en Paniek. Ze heeft meerdere keren de Prijs van de Jonge Jury ontvangen en was afgelopen jaar opnieuw genomineerd voor deze prijs met Kapot. In 2012 vierde Carry Slee haar 20-jarig schrijversjubileum, waarbij ze werd onderscheiden en benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar grote rol in de leesbevordering van kinderen.

Lezen & kijken
Ben je fan van het werk van Carry Slee? Lees dan ook haar andere boeken. Daarnaast zijn veel van haar boeken verfilmd. Lees bijvoorbeeld eerst Spijt!, Razend, Pijnstillers of Lover of loser en kijk hierna de film.

Verdacht kun je gratis lezen in de VakantieBieb. Download de VakantieBieb-app en zet Verdacht in je boekenkast, dan kun je dit boek ook offline lezen.