12+

Nieuws, leestips, acties en meer over boeken en schrijvers.

Blog: Luc Vlamings wedt op de S-Express

24 maart 2017

In onze serie blogs van leerlingen van 3 en 4 vmbo van het Pius X College in Bladel is vandaag Luc Vlamings aan de beurt. Hij leest voor De Weddenschap een boek van Bavo Dhooge.


Hallo, ik ben Luc Vlamings, 14 jaar en ik zit in klas 3gt1. Ik lees regelmatig als ik thuis niks te doen heb of als ik me verveel. Het meedoen aan De Weddenschap is wel grappig, want nu lees je veel meer. En ik begin het boek dat ik nu lees heel erg leuk te vinden.

De schrijver van het boek heet Bavo Dhooge, hij heeft al 99 boeken geschreven en ze beginnen allemaal met de letter S, daarom noemen sommigen hem ook wel de S-Express.

Saga gaga: Sir Lancelot en de robotten gaat over Robin Hood, de knecht van Sir Lancelot. Dat was een ridder van de Ronde Tafel, maar hij was weggestuurd en probeert nu weer opnieuw lid te worden. Maar tijdens een gevecht kwam er opeens een zwarte ridder die het harnas van Sir Lancelot verschroeide. Robin ging hulp halen bij een bekende, Merlijn de tovenaar. En samen gingen ze op avontuur om de mysterieuze zwarte ridder te zoeken.

Dit boek vond ik heel erg leuk, omdat ik wel van sciencefiction hou en het een spannend boek is.

Luc Vlamings

Leestip: Het hebzuchtgas

22 maart 2017

Wat kun jij doen om klimaatveranderingen tegen te houden? Daar denkt Julia ook over na. Ze loopt stage bij een groot bedrijf dat brandstoffen wint en het lijkt er niet op dat de directeur zich met de dreigende klimaatverandering bezig houdt. Tijd om daar verandering in te brengen!


Directeuren van grote banken en andere grote ondernemingen worden zo geobsedeerd door geld doordat ze te veel hebzuchtgas inademen. Ze raken er verslaafd aan en willen daardoor steeds meer geld verdienen, waardoor ze nog machtiger worden en nog effectiever kunnen verhinderen dat de maatregelen worden genomen die nodig zijn om die schadelijke opwarming van de aarde tegen te gaan. Meneer Bovenwoning is verslaafd aan hebzuchtgas.

Nadat een flinke overstroming ervoor heeft gezorgd dat de examens niet door zijn gegaan, loopt Julia stage bij Solide, het bedrijf van meneer Bovenwoning. Met een goede beoordeling van haar stage kan ze toch haar diploma nog halen. Solide is een bedrijf dat brandstoffen wint en daarbij niet bezig is met het beperken van de gevolgen daarvan voor het milieu. Meneer Bovenwoning heeft meer oog voor de hoeveelheid geld die de zaken oplevert…

Als Julia voor haar onderzoek naar afval bij mevrouw Vroege langs gaat, vertelt zij Julia over het hebzuchtgas. Ze vertelt dat hebzuchtgas in steen zit en hoe hoger de stenen komen en hoe ijler de lucht, hoe meer hebzuchtgas er vrijkomt. Juist, op de bovenste verdiepingen van die grote gebouwen komt het meeste hebzuchtgas vrij. En precies op die verdieping woont en werkt meneer Bovenwoning.

Het hebzuchtgas (De Kring) is het nieuwste boek van de bekende Nederlandse schrijver Jan Terlouw. In dit verhaal, dat leest als een sprookje, bedenkt Julia een plan hoe ze de machtige meneer Bovenwoning kan laten afkicken van zijn verslaving aan hebzuchtgas. Ze hoopt dat hij zorg zal gaan dragen voor het milieu en dat dit helpt om een nieuwe overstroming te voorkomen.

Doorlezen: 4 boeken die je kunt lezen na Het wonder van jou en je biljoen bewoners

20 maart 2017

Lees jij graag informatieve boeken en heb je Het wonder van jou en je biljoen bewoners al gelezen? Wij geven je vandaag vier doorleestips vol informatie en leuke weetjes.


Het wonder van jou en je biljoen bewoners is het tweede boek van schrijver Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder. Eerder maakte samen Het raadsel van alles en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Beide boeken staan vol met interessante weetjes. Ze leer je in Het wonder van jou en je biljoen bewoners alles over je eigen lichaam. Want hoe werkt zo’n lichaam eigenlijk?

Naast de mooie boeken van Jan Paul Schutten en Floor Rieder, worden er nog veel meer bijzondere informatieve boeken gemaakt. Wij geven vier tips voor nieuwsgierige lezers.

Doorleestips

Eureka! - Mike Goldsmith en Clive Gifford
Uitvindingen zijn van alle tijden. Het is nog niet zo heel lang geleden dat Steve Jobs de iPhone introduceerde, ineens was er veel meer mogelijk met een telefoon. Tegenwoordig is de smartphone niet meer weg te denken. Ook in het verleden deed men veel waardevolle uitvindingen waar we nog dagelijks mee te maken hebben. In dit boek maak je kennis met 20 uitvinders en hun uitvindingen.

Kaas en de evolutietheorie – Bas Haring
Charles Darwin heeft een belangrijke theorie bedacht voor het ontstaan van de wereld: de evolutietheorie. In dit boek wordt uitgelegd hoe die theorie in elkaar zit. Dat klinkt misschien saai of ouderwets, maar dat is het zeker niet. Je komt de gevolgen van zijn theorie namelijk nog dagelijks tegen.

Over alles - Richard Platt en James Brown
De makers van dit boek geven inzicht in dertig verschillende onderwerpen. Van Romeinse cijfers tot het menselijke oog, atomaire structuur en onmogelijke vormen. Wat het is en hoe het werkt, staat in dit boek helder uitgelegd aan de hand van tekst, illustraties, schema’s en tabellen. Lees je dit boek, dan weet je straks alles!

Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren - Douglas Palmer
Meer dan 500 miljoen jaar geleden ontstonden de eerste complexe levensvormen op aarde. Wie dat waren en hoe ze zich ontwikkelden lees je in deze encyclopedie. Je leert alles over levensvormen onder water, de eerste dieren die op het land leefden of gingen vliegen, dinosauriërs, en de ontwikkeling van het dierenrijk tot uiteindelijk de mens ontstond. Een boeiend boek met heel veel mooie, realistische illustraties.

Meer informatieve boeken vind je in de themalijsten Natuur en milieu en Techniek en wetenschap.

Prijs: Vijf nominaties voor de Gouden Lijst 2017

17 maart 2017

Twee Nederlandse en drie vertaalde boeken zijn genomineerd voor de Gouden Lijst 2017, de juryprijs voor het beste jeugdboek.


Vandaag zijn in 7Days, de weekkrant voor jongeren, de nominaties voor de Gouden Lijst bekendgemaakt. De Gouden Lijst is een juryprijs voor het beste jeugdboek van het afgelopen jaar.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig werk zijn twee boeken genomineerd:
Als de bergen huilen - Gerda van Erkel (Davidsfonds/Infodok)
Hoe Tortot zijn vissenhart verloor – Benny Lindelauf (Querido)

In de categorie Vertaald werk zijn drie boeken genomineerd:
Mij niet gezien - Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge (Luitingh-Sijthoff)
Suzy en de kwallen - Ali Benjamin, vertaald door Lidwien Biekmann (Van Goor)
De Wonderlingen – Brian Selznick, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Lannoo)

Op vrijdag 21 april worden de winnaars van de Gouden Lijst bekend in jongerenkrant 7Days.

Blog: Manouk Moeskops heeft al drie boeken uit

17 maart 2017

In onze serie blogs van leerlingen van 3 en 4 vmbo van het Pius X College in Bladel vertelt Manouk Moeskops vandaag waarom ze mee doet aan De Weddenschap.


Ik ben Manouk Moeskops, 14 jaar en zit in klas 3gt. Mijn hobby´s zijn voetballen en tekenen. En ik lees bijna elke dag. Dit doe ik vooral thuis, maar ook op school en in de auto. Ik vind lezen erg leuk. Je leert er veel van en je hoeft even nergens aan te denken. Het lijkt net of je afgezonderd bent van alles en je in een wereld bent vol avontuur.
En ik lees omdat ik zo ook nog eens vooruit ga met begrijpend lezen. Hier heb ik erg veel moeite mee, omdat ik dyslectisch ben. Hiervoor zijn er speciale boeken. Die lees ik ook. In zo´n boek staan kortere zinnen, er zit een meelees-cd bij of er staat een woordenlijst in met de moeilijke woorden, zodat je de tekst beter begrijpt.

Ik doe ook mee met De Weddenschap, omdat ik wilde weten of ik drie boeken in een half jaar kon lezen. Ik dacht dat het een grote uitdaging was, maar ik heb al drie boeken uit. Dit had ik nooit gedacht. Ik ben daarom best trots op mezelf. Mijn conclusie is dat ik beter en meer ben gaan lezen omdat je een soort van gecontroleerd wordt.

Ik heb net het boek Een gevaarlijke vriend van Marian Hoefnagel uitgelezen. Ik vond het een leuk boek, omdat er veel spanning in zit. Ik vond het ook erg informatief. Het is zeker een aanrader als je een meisje bent en van een beetje actie, problemen en mysterieusheid houdt. Ook als je een jongen bent zou ik hem zeker aanraden. Het is echt een gaaf boek.
Ik ga zeker door met lezen. Ik vind het erg leuk en het brengt mij tot rust. Dat is erg fijn.

Manouk Moeskops

Leestip: 101 dingen die je weten moet over Ajax

15 maart 2017

Ajacieden opgelet! In de leestip van vandaag lees je alles over je favoriete club, van de oprichting tot de toekomst. Een boek voor de echte fans, maar zeker ook voor voetballiefhebbers die meer willen weten over de Amsterdamse club.


Ben jij altijd al benieuwd geweest naar Ajax? Waarom is deze voetbalclub zo bijzonder? In dit boek worden 101 dingen over Ajax verteld. Het gaat over de geschiedenis, hoe de club is opgericht, de kleding en het logo. De auteur vertelt waar de naam van de club eigenlijk vandaan komt en legt uit wat ‘Ajaxvoetbal’ is:

Ajax wil altijd aanvallend voetbal spelen, altijd het initiatief nemen en het spel spelen op een wijze die voor het publiek attractief is: mooi om naar te kijken. Met zulk voetbal is Ajax over de hele wereld bekend geworden. Bij het horen van de naam Ajax denken liefhebbers over de hele wereld haast automatisch aan mooi, aanvallend voetbal.

Voor wie een grote fan van Ajax is, zullen bepaalde weetjes bekend voorkomen, maar het is zeker dat er nog dingen zijn die je nog niet wist. Of je nu meer wilt weten over de jeugd of over beroemde spelers zoals Marco van Basten, Dennis Bergkamp of juist over de supporters. En natuurlijk is er een hoofdstuk over de allergrootste Ajacied ooit, Johan Cruijff.

101 dingen die je weten moet over Ajax (Uitgeverij Brandt) is geschreven door Menno Pot. Hij is journalist en al vanaf zijn zevende fan van Ajax. Het boek is niet alleen interessant voor de grote fans, maar voor alle geïnteresseerde in de club. Misschien heb jij wel een vriendje die helemaal weg is van Ajax? Dit boek helpt je beter begrijpen waarom het nu zo’n interessante club is.

Blog: Anne van Riet wedt op Harry Potter

10 maart 2017

In onze serie blogs van leerlingen van 3 en 4 vmbo van het Pius X College in Bladel is vandaag Anne van Riet aan de beurt. Ze leest voor De Weddenschap deel 2 van Harry Potter.


Hallo, ik ben Anne van Riet, 14 jaar oud en zit in klas 3gt2. Ik houd heel erg veel van lezen, dus toen ik hoorde dat we op de school aan De Weddenschap deelnamen, wist ik het meteen: ik ga weer fanatiek door met lezen. Ik ben nu in mijn vierde boek bezig, dus ik heb De Weddenschap al gehaald.

Ik ga wel eens naar de bieb, niet heel vaak omdat ik niet zo heel snel lees. Als ik daar ben, zoek ik heel goed naar de boeken waar ik geïnteresseerd in ben. In de eerste paar jaar van de middelbare school vond ik het soms moeilijk om een boek op te pakken, omdat ik het vooral heel erg druk had. Als ik me nu verveel of als ik klaar ben met huiswerk, pak ik een boek en begin ik met lezen. Daar kan ik mijn fantasie helemaal in kwijt. Zeker bij Young Adults-boeken. Ze zijn speciaal geschreven voor jongeren en dat vind ik heel fijn. Ik lees dan vooral fantasyboeken.

Ik ben laatst begonnen aan mijn favoriete boekenserie. Harry Potter geschreven door J.K. Rowling. Ik ben nu bij het tweede deel, Harry Potter en de steen der wijzen. Het gaat over de drie vrienden Harry, Ron en Hermelien. Ze zitten in het tweede jaar van de toverschool Zweinstein. Harry Potter is een speciale jongen, hij is natuurlijk een tovenaar, maar ook ´De Jongen Die Bleef Leven´. Vorig jaar was een heel spannend jaar voor de drie. Dat is nu over. Maar nu ze in de tweede zitten, wordt het helemaal anders. Er schijnt een monster in de school rond te lopen die leerlingen versteent. Uit de geheime kamer. Leraren zeggen dat de geheime kamer niet bestaat, maar de drie weten wel beter.

Ik vind het boek zo leuk, omdat er veel spanning en fantasie in zit. J.K. Rowling is een van mijn favoriete schrijvers en ik heb zin om alle andere boeken van deze reeks te lezen. Het boek is zeker een aanrader. Het is een boek dat je verder wil lezen. In elk hoofdstuk is wel iets leuks om te lezen.

Anne van Riet

Winactie: Mail & win Weg

9 maart 2017

Houd jij van boeken je die je meenemen op reis en je een beetje aan het denken zetten? Doe dan mee aan onze winactie! Leesplein mag drie exemplaren weggeven van Weg van Jowi Schmitz.


Ken je het gevoel dat niemand je ziet, je er niet echt bij hoort en dat je alleen maar weg wilt? Anna, de hoofdpersoon uit Weg, heeft dit ook en besluit daarom op een dag weg te lopen uit het opvanghuis van haar ouders. Het plan was eigenlijk om dit samen met Robin te doen, maar als dat niet meer kan, vertrekt ze alleen. Een dappere stap in haar zoektocht naar geluk.

Lees meer over Weg in onze leestip en in het interview met Jowi Schmitz op Leesplein 12+.

Leesplein mag drie exemplaren van Weg weggeven. Wil je ook kans maken op een gratis boek? Stuur dan je naam, leeftijd en adres uiterlijk 26 maart 2017 naar leesplein@bibliotheek.nl, onder vermelding van ´Weg´.

Leestip: Weg

8 maart 2017

Volgens de regels moet Anna nog een paar jaar wachten voordat ze zelf mag bepalen wat ze gaat doen. Maar Anna is alle regels zat en besluit weg te lopen uit het opvanghuis dat haar ouders runnen. En dan gaat alles heel snel.


Ze pakte haar tas uit en weer in. Ze hijgde een beetje, de lucht werd steeds dikker. Dat onderwatergevoel; als je eenmaal weet dat er geen lucht is, groeit de paniek. Maar ze zou wachten tot acht uur. Dit is mijn cadeautje voor jou, Robin. Ik loop voor ons allebei weg. Omdat het leven misschien geen cadeautjes geeft, maar ik jou wel.

Thuis in het opvanghuis van haar ouders voelt Anna zich onzichtbaar, niemand lijkt haar te horen of te zien. Behalve Robin. Hij praat met haar, vaak na het eten bij de oprit. Daar maken ze plannen om weg te lopen. Nog een paar dagen wachten, dan gaan ze ’s avonds naar de oprit steken ze hun duim op. Met Robin durft Anna dat, hij liep wel vaker weg.

Maar dan gebeurt er iets waardoor Anna niet meer samen met Robin weg kan lopen. Nooit meer. Op de dag dat ze eigenlijk samen zouden vertrekken, neemt Anna haar besluit. Ze vertrekt in haar eentje. Als ze bij de snelweg staat stopt er al snel een vrachtwagen. Een dwergin met rode klopjes stopt en laat Anna instappen. Ze kan helemaal meerijden tot Barcelona. Op dat moment begint Anna’s reis, op zoek naar geluk.

Weg (Hoogland & Van Klaveren) is geschreven door Jowi Schmitz. Dit is haar eerste boek voor jongeren, eerder schreef ze al voor volwassenen en kinderen. Weg is een verhaal waarin je meereist met Anna, ontdekt hoe ze dapper doorgaat en leeft zoals Robin zou doen. Langzaam krijgt Anna meer lucht en ontdekt ze hoe ze zelf verder moet.

Lees ook het interview met Jowi Schmitz over Weg.

Actueel: Verkiezingen 2017

7 maart 2017

Je kunt het bijna niet hebben gemist. Op 15 maart mogen alle volwassenen weer naar de stembus om te stemmen. Leesplein geeft je kijk-, luister- en leestips over de verkiezingen en de politiek.


Verkiezingen
Op 15 maart worden alle Nederlanders van achttien jaar en ouder opgeroepen om naar de stembus te komen. Zij mogen stemmen op de politieke partij die zij graag in de regering willen. Hoe meer stemmer voor een bepaalde politiek partij, hoe meer zetels die partij krijgt. De partij met de meeste zetels wint de verkiezingen. Zij gaan dan met andere partijen in overleg om uit te zoeken of ze het over bepaalde onderwerpen eens kunnen worden en samen willen werken. Als dit lukt vormen ze samen een regering.

De Kinderstem
Wil je meer weten over politiek en de politici? Kijk en luister dan naar De Kinderstem, de serie reportages van de Kindercorrespondent, waarin kinderen hun vragen stellen aan politici. Krijgt Jesse Klaver weleens liefdesbrieven? Waar werd Alexander Pechtold mee gepest? Wie is de grootste grappenmaker? En welke filter gebruiken de politici voor hun selfie met de kinderen op snapchat?

Op de website van de Kindercorrespondent vind je de eerste filmpjes en kun je de gesprekken met de politici terugluisteren. Tot en met 10 maart volgen er nieuwe reportages.

Lezen over de Nederlandse politiek

De kleur van bloed – Rom Molemaker

Hoe is het eigenlijk om een vader of moeder te hebben die actief is in de politiek? Zal het je juist populair maken? Of zijn je klasgenoten er niet zo blij mee? In dit verhaal moet Michiel verhuizen naar Utrecht, zijn vader wil dichter bij Den Haag wonen voor zijn politieke werkzaamheden. Michiel baalt, al is het wel een voordeel dat hij nu helemaal opnieuw kan beginnen en dat niemand weet wie hij is. Maar helaas blijken zijn klasgenoten al op de hoogte te zijn en raakt hij ongewild betrokken in een heftige politieke strijd.


Lek – Jacobine de Brauw
Niet iedereen die met politiek te maken heeft is lid van een partij. Je kunt ook als journalist werken en over politiek schrijven. Maar of dat een veilig beroep is…?
Willems vader was een bekende journalist die zich met de Haagse politiek bezig hield. Hij is verongelukt, maar Willem denkt dat zijn vader is vermoord. Als hij in de archieven mag zoeken naar dossiers van zijn vader, doet hij een grote ontdekking. Was zijn vader een geheim op het spoor? Willem probeert het uit te zoeken, maar nu de verkiezingen voor de deur staat, zitten de politici niet echt op hem te wachten…

Zelf stemmen?
Om deel te mogen nemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer moet je nog een aantal jaar geduld hebben. Breng je wel graag je stem uit? Niet getreurd, je kunt al wel stemmen voor de Jonge Jury. Dan bepaal jij welk boek de Prijs van de Jonge Jury 2017 wint!