Ruta Sepetys

Ruta Sepetys woont in de VS en is de dochter van een Litouwse vluchteling. Haar debuutroman, Schaduwliefde, baseerde ze op de verschrikkelijke ervaringen van de familieleden die in Litouwen achterbleven tijdens het Stalinregime.
 

Geboren:19 november 1967 te Detroit (VS)
Opleiding: Ze deed een opleiding internationale bedrijfskunde.
Werk:Ze heeft een eigen bedrijf voor muziekmanagement, Sepetys Entertainment Group.
Thuis:Ze woont met haar gezin in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee.
Eerste boek: In Nederland: Schaduwliefde (2011)
Ooit gezegd: ´Als inspiratie ontbreekt, typ ik achter elkaar ‘this is crap, nothing is coming´ tot de woorden gaan stromen.´


Boeken van Ruta Sepetys

Over het werk van Ruta Sepetys

Ruta Sepetys groeide op in een gezin waarin veel gelezen werd. Als kind verkondigde ze vaak dat ze met de schrijver Roald Dahl zou gaan trouwen. Na de middelbare school studeerde ze internationale bedrijfskunde, onder meer in Frankrijk.
Behalve lezen is muziek haar hobby. Ze richtte in 1994 Sepetys Entertainment Group op, een managementbureau voor muzikanten en artiesten. Vanuit dit werk is ze onder meer betrokken bij een opleiding voor muziekmanagement en zit ze in de Raad van Advies van Make a Noise, een stichting voor muziekeducatie.
Het idee voor haar eerste boek, Schaduwliefde, ontstond na een bezoek aan haar familieleden in Litouwen. Haar grootvader is in de oorlog met zijn gezin vanuit Litouwen gevlucht naar de VS. In 1941 nam Rusland de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen in en vestigde Stalin er een schrikbewind. Onder zijn regime werden twintig miljoen mensen omgebracht.
Sepetys heeft uitgebreide research gedaan voor dit boek en onder meer met overlevenden, zoals haar familieleden gepraat. Ze heeft zich zelfs, samen met een groep Letse studenten, een weekend laten opsluiten in een simulatie van een Russisch strafkamp. ´In mijn naïviteit dacht ik dat ik onder dergelijke omstandigheden een nobel mens zou zijn, die anderen zou helpen. Maar dat was niet zo. Ze sloegen ons, kleineerden ons en hadden mijn geest binnen een kwartier gebroken. Binnen een kwartier! En toen één van de studenten mij om hulp smeekte, keek ik de andere kant op. De angst verlamde me. Ik weet nu dat ik de verschrikkingen nooit zou hebben overleefd. Dat maakt mijn bewondering voor hen die wel overleefden heel groot.´
In het verhaal verandert het leven van de hoofdpersoon, de 15-jarige Lina, drastisch. In plaats van naar de kunstacademie wordt ze met haar ouders en broertje naar een Siberisch strafkamp gedeporteerd.
Het boek werd lovend ontvangen en kreeg vele onderscheidingen en nominaties. Het is in ruim 25 landen vertaald.


Bibliografie selectie

2011 Schaduwliefde (Moon)


Bekroningen

2013 Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Schaduwliefde


Andere websites over Ruta Sepetys