Nieuws

Boekenweetje: Zeg, ken jij het alfabet?

4 februari 2016

´Zeg, ken jij het alfabet? Dat gaat van ABC. En met dat leuke alfabet, daar maak je woorden mee´ zongen Bert en Ernie in de Alfabetmars. Maar hoe is het alfabet eigenlijk ontstaan?


Tekens
Ongeveer 5500 jaar geleden begon men met schrijven. Eerst waren het tekentjes die elk een woord uitbeeldden. Een plaatje voor vis, een plaatje voor wiel, een plaatje voor huis en eentje voor water. Wil je alle woorden die je kent gebruiken, dan heb je veel tekens nodig.

Letters
De Feniciërs, een volk dat leefde in wat nu Libanon is, hadden ook zo´n reeks tekens. Maar 22 van die tekens gingen zij gebruiken om de eerste klank van dat woord aan te duiden. Het teken voor Aleph (dat betekende os), werd óók het teken voor de A. En het teken voor Beth (huis), werd ook het teken voor de B. Het eerste alfabet was een feit en bestond uit 22 letters. Dit gebeurde ongeveer 3000 jaar geleden.

Alfabet

De Grieken bouwden hierop voort. Zij voegden klinkers toe aan het Fenicische alfabet. Hierdoor werd het makkelijker om klanken vast te leggen op papier. De eerste twee letters van het Griekse alfabet zijn alfa en bèta. Daar komt het woord alfabet vandaan. De letters zoals wij ze schrijven, heet het Latijnse alfabet.
Deze letters worden sinds 600 voor Christus gebruikt. Veel landen om ons heen gebruiken dezelfde letters. Maar ze maken er andere woorden mee!

Kijk hier de Alfabetmars met Bert en Ernie.