Nieuws

Boekenweetje: Steeds meer kinderdichters

28 januari 2016

Veel steden en dorpen hebben een stadsdichter of dorpsdichter. Iemand die gedichten schrijft over de gebeurtenissen in zijn woonplaats. Wist je dat in steeds meer plaatsen ook een kinderdichter aangesteld wordt?


Jacco Hage
Een kinderdichter schrijft minstens vier keer per jaar een gedicht voor de kinderen van zijn of haar woonplaats. Het kan gaan over actuele gebeurtenissen, maar ook iets uit het eigen leven. De gedichten worden op de website van de gemeente gezet en soms voorgedragen bij een speciale gelegenheid.

In Groningen waren dit jaar 250 kinderen in de race om de titel ´kinderdichter´. Uit de 11 finalisten werd Jacco Hage gekozen. De jury roemde de creativiteit van zijn gedichten, waar soms zelfverzonnen woorden in voorkwamen, en vonden dat hij heel goed kan voordragen.

Jacco is de vierde kinderdichter van Groningen, deze stad kreeg in 2011 voor het eerst een officiele kinderdichter. Steeds meer plaatsen volgen het voorbeeld van Groningen. Er zijn ook kinderdichters aangesteld in Ten Boer, Tynaarlo, Vlagtwedde, Zuidhorn en Grootegast en ook in Twenterand en Putten zijn eerdere jaren kinderdichters aan de slag gegaan.

Lees op de website van Jacco Hage alle gedichten die hij als kinderdichter schreef. Over bijen die thee drinken, een ontmoeting met sinterklaas en de burgemeester van Leegstad. Hieronder vind je een filmpje van zijn laatste gedicht, Magie van een handdruk.

Vind je dat jouw dorp of stad ook een kinderdichter moet krijgen? Stuur een brief aan de burgemeester! Meer informatie is te vinden op bij het Poeziepaleis.