Nieuws

Boekenweetje: 100 jaar Roald Dahl

25 februari 2016

Veel mensen vinden hem de beste kinderboekenschrijver die ooit geleefd heeft: Roald Dahl. Honderd jaar geleden werd hij geboren. Zijn verhalen worden nog elke dag door duizenden kinderen gelezen.


Wist je dat Roald Dahl in Afrika bij een oliemaatschappij werkte en piloot was voor de luchtmacht, voordat hij schrijver werd?
Beesten aan boord
was zijn eerste kinderboek in Nederland, dat was in 1963. Het is nu te lezen onder de titel De reuzenperzik. James ontsnapt aan zijn gruwelijke tante Spons en tante Spijker door op een zelfgekweekte reuzenperzik weg te vliegen. Hij heeft gezelschap van allerlei insecten. Samen sturen ze de reuzenperzik de vrijheid tegemoet.

Gemeneriken
Vreselijke gemene volwassenen, zoals de tantes van James, kom je in veel boeken van Roald Dahl tegen. Denk maar aan de afschuwelijke heksen, de gemene (en vieze!) griezels, de onuitstaanbare ouders van Mathilda, de gemene oma van Joris en vele, vele anderen.

Toen de boeken van Roald Dahl net verschenen, maakten ouders zich een beetje zorgen om de jonge lezers. Daarover zei de schrijver: ´Alles wat ik schrijf gaat over goed en kwaad en met slechteriken dient het slecht af te lopen. Dat is een ijzeren wet. Ouders zijn bang dat hun kinderen nachtmerries van mijn boeken krijgen. Ze beseffen niet hoe taai hun kinderen zijn en nemen mijn verhalen te ernstig. Het zijn allemaal geweldige grappen.´

100 jaar

Op 13 september is de honderdste geboortedag van de schrijver, die in 1990 overleed. Om dit te vieren worden al zijn boeken met een nieuw uiterlijk uitgegeven dit jaar. Ze zijn ook allemaal als e-book te lezen. En wist je dat er deze zomer een (nieuwe) verfilming van De GVR verschijnt? Bekijk hier vast de (hele spannende!) trailer in het Engels.

Lees alles over Roald Dahl en zijn boeken.