Nieuws

Boekenweetje: Wereldrecords over boeken en lezen

3 maart 2016

Lezen doe je vaak bij uitstek in je eentje. Lekker rustig, weg van de wereld. Er zijn ook mensen die juist de krant halen met hun leesgedrag, zoals Deepak Bajagainis. Hij is wereldrecordhouder lang voorlezen.


Wat fijne feitjes uit de wereld van de snelste, meeste, rijkste en langste: de wereldrecords.

Jong
Pas 4 jaar was schrijfster Dorothy Straight uit de VS, toen haar eerste boek werd gepubliceerd. Het heette Hoe de wereld begon en verscheen in 1962.
Ze was niet de enige wonderkleuter. De Braziliaanse Adauto Kovalski da Silva was 5 jaar toen in 2005 zijn boek Begrijpen is makkelijk in de winkels lag.

Snel
Het snelst verkopende boek ter wereld was Harry Potter en de relieken van de dood, het laatste deel van de megapopulaire serie. Bij verschijning in 2007 werden er binnen 24 uur 8,3 miljoen exemplaren van het boek verkocht.

Rijk
Niet toevallig had de schrijfster van de serie, Joanne Rowling, dat jaar het hoogste jaarinkomen dat een de jeugdboekenauteur ooit verdiend heeft, ongeveer 275 miljoen euro.

Veel
Hoeveel leerlingen kun je tegelijk les geven in lezen? In Bagdad, Irak, kregen op 5 oktober 2015 wel 2226 leerlingen tegelijk leesonderwijs. De les duurde 40 minuten. Of ze er veel van geleerd hebben, vermeldt het record niet.

Lang
Deepak Sharma Bajagainis is wereldrecordhouder van de langste voorleesmarathon. De Nepalees las 113 uur en 15 minuten achter elkaar voor. Hij las tijdens zijn recordpoging 17 verschillende boeken voor. Zouden er ook mensen zijn die de hele marathon geluisterd hebben?