Nieuws

Boekenweetje: Hoe Jacques Vriens schrijver werd

17 maart 2016

Veertig jaar geleden verscheen Die rotschool met die fijne klas, het eerste boek van Jacques Vriens. Grote kans dat jij ook wel eens een boek van Jacques Vriens hebt gelezen! Wij vertellen je over zijn leven, mét bijbehorende leestips.


De jongensjaren van Jacques Vriens
Hij werd in 1946 in Den Bosch geboren en verhuisde in 1954 naar Helmond. Dat is de plek waar het eigenlijk allemaal begon voor de schrijver Jacques Vriens. Zijn ouders begonnen daar een hotel. In het theaterzaaltje voerde hij samen met vrienden theaterstukjes op die ze zelf verzonnen. Toen hij acht jaar was besloot hij de verhaaltjes op te schrijven, want hij was het zat om te ruziën over wie welke rol zou spelen.
Leestip: De Bende van de Korenwolf

Uitdagingen
Toen Jacques Vriens op de basisschool zat maakte hij ontzettend veel taalfouten. Als hij zijn verhaal van de juf terug kreeg zei ze dat ze het een leuk verhaal vond, maar jammer van de taalfouten. Dan kreeg hij er maar een 2 of een 3 voor. Later ontdekte hij dat dit kwam doordat hij een beetje dyslectisch is. Hij kreeg een aardige juf die hem enorm heeft geholpen en hem trucjes heeft geleerd. Gelukkig vond hij verhalen schrijven zo leuk, dat hij zich nooit heeft laten tegenhouden door die taalfouten.
Leestip: Ga jij maar op de gang!

De smaak te pakken

Toen Jacques Vriens de smaak van het schrijven te pakken had, was hij niet meer te stoppen. Op de middelbare school werd hij lid van de schoolkrantredactie. Daarnaast deed hij mee met verschillende verhalenwedstrijden. Ook tijdens zijn opleiding tot onderwijzer schreef hij teksten voor het schooltoneel en schoolcabaret.
Jacques Vriens werd meester op een basisschool en later directeur. Sinds 1993 is hij fulltime schrijver.
Leestip: Meester Jaap

Eerste boek
Het eerste boek van Jacques Vriens werd veertig jaar geleden uitgegeven, dit was Die rotschool met die fijne klas. In dit verhaal is groep zeven dol op de meester, want bij hem is het altijd gezellig. Als de meester met ziekteverlof naar huis wordt gestuurd, krijgt de klas les van de strenge directeur. De kinderen zijn boos en bedenken een plan om hun meester weer terug te krijgen.
Dit boek is opnieuw uitgegeven in een jubileumeditie. De schrijver heeft het helemaal doorgenomen en aangepast aan de huidige tijd.
Leestip: Die rotschool met die fijne klas

Veertig jaar later…
Inmiddels heeft Jacques Vriens al meer dan honderd boeken geschreven, heel veel scholen bezocht en een flink aantal prijzen in ontvangst mogen nemen. Hij was van 2013 tot 2015 Kinderboekenambassadeur en zet zich nog altijd met hart en ziel in om kinderen het plezier van lezen te laten ontdekken.
Na veertig jaar gaat Jacques Vriens gewoon door met schrijven. Zijn nieuwste boek is het verhaal bij de Efteling-achtbaan Baron 1898!
Leestip: Baron 1898

Lees meer over Jacques Vriens. In zijn auteursportret vind je ook links naar interviews met de schrijver op Leesplein.