Nieuws

Jaar van het boek: Lees eens over kunst

21 maart 2016

Of je nu zelf de kwast hanteert of in een museum de kunstwerken van een ander bewondert: kunst inspireert en prikkelt. Er zijn boeken die je laten kennismaken met kunst en die je zelf aan het werk zetten.


Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je stopt even met ademen en vergeet de wereld om je heen. Omdat een dansvoorstelling zó knap is. Omdat muziek je hart raakt. Omdat je opeens precies weet wat een schilderij uitdrukt.
Kunst kan van alles bij je oproepen. Soms meteen, en soms moet je langer kijken. Een kunstwerk de tijd geven. Er zijn veel leuke boeken over kunst. Leer bijvoorbeeld een beroemde kunstenaar beter kennen door verhalen en voorbeelden van hun werk.

Leestips


Een boek vol kunst
- Elisa van Spronsen
Wout heeft leuk werk. Hij maakt kunst. Tijn leert veel van Wout. En jij ook, als je dit boek leest!

Een hele kunst - Arend van Dam
Voorleesverhalen over Nederlandse kunstenaars en hun werk. Van Rembrandt van Rijn tot ontwerper Piet Hein Eek. Van van beeldende kunst, architectuur via dans en fotografie tot muziek.

De jongen die Picasso beet
- Antony Penrose
Als kleine jongen leerde de schrijver van dit boek de schilder/beeldhouwer Pablo Picasso kennen. Picasso, toen al een oudere man, en de kleine Antony konden het goed met elkaar vinden. Een boek vol foto´s, herinneringen en kunstwerken.

Met Vincent aan het werk
-
Ceciel de Bie
Hoe leerde Vincent van Gogh tekenen en schilderen? Met informatie over o.a. kleuren en het tekenen van zelfportretten en bomen en vele doe-opdrachten.

Mijn moeder is een paradijsvogel
- Harm de Jonge
´Ik doe in dit boek alsof je bij me aan tafel zit´ schrijft Harm de Jonge aan het begin. Hij praat met je over foto´s, kunst, kijken. Hij stelt vragen en vertelt veel bij de plaatjes, waardoor je anders leert kijken.

Op zoek naar Jeroen Bosch
- Paul van Loon
Schrijver Paul van Loon belandt in de wereld van de kunstschilder Jeroen Bosch, waar vreemde en griezelige wezens hem achterna zitten. Met illustraties uit het werk van de schilder.

Meer kunst

Je vindt nog veel meer kunstboeken in de lijst Kunst.
Zin om er op uit te gaan? Kijk in het overzicht Tentoonstellingen die met boeken te maken hebben. Of zoek een leuke voorstelling in het overzicht Theater.

Jaar van het Boek

2016 is het Jaar van het Boek. Elke maand zetten boeken met een bepaald thema of genre in de schijnwerper.
Januari: Lees eens een stripboek
Februari: Lees eens over dieren