Nieuws

LEZEN: Johan Cruijff is overleden

24 maart 2016

De beroemdste voetballer ter wereld is overleden. Johan Cruijff werd 68 jaar en stierf aan kanker. Waarom is hij zo beroemd, wat waren zijn beste trucs en wat kan je van hem leren? Lees het in een van deze boeken.


De taal van Johan Cruijff
Johan Cruijff was een beroemde voetballer, daarna werd hij een beroemde trainer. Hij is ook heel bekend vanwege zijn bijzondere uitspraken. Sommige uitspraken worden inmiddels zoveel gebruikt dat het een gezegde is geworden, zoals ´Ieder nadeel heb zijn voordeel´. Meer Cruijff-uitspraken:

- Je moet schieten, anders kun je niet scoren.

- Je gaat het pas zien, als je het doorhebt.

- Toeval is logisch.

- Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.

- We hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden.

- Winnen doe je met z´n allen.


Leestips over Johan Cruijff

Cruijffie, jongensjaren - Jan Eilander
Johan Cruijff groeit op in Betondorp, vlak bij het Ajaxstadion. Al heel jong is hij daar vaak te vinden en besluit hij dat hij later een groot voetballer wil worden.

Grote Nederlanders voor de jeugd (van 9-99 jaar)
- Arend van Dam & Martine Letterie
Dit boek bevat dertig portretten van beroemde Nederlanders die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld. Het begint met het meisje van Yde dat in het Drentse veen gevonden is en eindigt met topvoetballer Johan Cruijff.

Vrolijke voetbalverhalen
- Ulli Schubert
Sam moet voor het eerst een strafschop nemen. Ali krijgt onterecht een gele kaart. Ben krijgt ´wondersokken´ van een man die langs de lijn staat en Johan Cruijff heet. Acht voetbalverhalen in één boek.

Weet jij alles over voetbal? - Peter Smit
Is voetbal een gemakkelijke sport?
Vanaf de uitleg wat voetbal is, over het nut van trainen, de kleding van vroeger en nu, de beste voetballer ter wereld, Johan Cruijff, tot het nemen van een penalty. Uit de serie ´Zoeklicht Informatief makkelijk lezen´, met voorleescd.

Leestips over voetbal
Ben jij een fanatieke voetballer? Lees dan eens een spannend voetbalverhaal.

Gevecht om de cup - Gerard van Gemert
Stijn en zijn vriend Storm zijn gek op voetballen. Ze zitten op een voetbalclub: FC Rapitas. En ze zijn best goed! Dit is het eerste deel in de serie ´De voetbalgoden´. Lees ook de andere delen!

De mooiste voetbaltrucjes

Je ziet Messi of Ronaldo een vette truc doen en denkt: wat deed hij nou? Dit boek leert je de voetbaltrucs van de grote spelers, met stap-voor-stap uitleg en duidelijke tekeningen. Ernaast staat altijd een actiefoto van de held in kwestie, met een paar leuke persoonlijke feitjes.

Voetballen als een prof
- Vivian den Hollander
Alles wat je als beginnende voetballer moet weten over je favoriete sport. Informatie én een spannend verhaal uit de serie Blauw-Wit.

Voetbalstrijd, kopkansen en #blundertweets
- Gonneke Huizing
Nigel is nog niet topfit na een blessure en raakt zijn positie als centrale middenvelder kwijt. Hij moet zich bewijzen als verdediger, maar zit wedstrijd na wedstrijd op de bank. Nigel wordt daar steeds bozer over.

De winnende uittrap
- Joep van Deudekom
Hercules is op trainingsstage in Costa Rica. Alles gaat goed, totdat een deel van het elftal ontvoerd wordt en meegenomen wordt het oerwoud in.

Meer boeken over voetbal vind je in de lijst Sport.