Nieuws

Lezen: Valentijnsdag, lees over de liefde

14 februari 2017

Vandaag is het weer zover: de meest romantische dag van het jaar. Heb jij een kaart gepost, een roos gekocht of een gedicht geschreven voor je geheime liefde? Misschien lees je liever een boek over verliefd zijn.


Valentijn
Priester Sint Valentijn uit Rome stierf voor de liefde, zo gaat het verhaal. Soldaten mochten van de keizer in die tijd, de 3e eeuw, niet trouwen. Een soldaat zonder vrouw of kinderen was eerder bereid te sterven in de strijd, vond hij.
Maar liefde overwint alles, vond priester Valentijn. Daarom sloot hij de huwelijken van de soldaten in het geheim. Toen de keizer dat ontdekte, liet hij Valentijn vermoorden. Op 14 februari in het jaar 269.

De sterfdatum van de priester klopt. Of de rest van het verhaal waar is, weten we niet zeker. Wel zeker is dat elk jaar veel verliefde mensen in het geheim hun liefde verklaren. Door een anonieme kaart te sturen, of een rode roos. Heb jij wel eens Valentijnspost gekregen of verstuurd?

Lezen over liefde

Ben je helemaal in de stemming voor een verhaal over verliefdheid, lees dan een van deze boeken.

Floor is smoor - Marjon Hoffman
Floor stelt regels voor zichzelf op. De regels in dit zesde boek over Floor gaan vooral over liefde en verliefdheid. Floor en Margreet gooien bij alle jongens uit de buurt een kaart in de bus op Valentijnsdag, maar er is één ding waar ze geen rekening mee gehouden hadden.

Het geheim van Rosie en Moussa - Michael de Cock
Papa komt terug, eindelijk! Hij heeft bloemen voor mama en spijt van wat hij heeft gedaan. Maar mama´s hart is in duizend stukjes. Liefde is ellende, concludeert Rosie. En dan krijgt ze een briefje van Moussa...

Ieorg Idur - Roald Dahl
De verlegen meneer Hoppe is dol op mevrouw Zilver, maar die heeft alleen oog voor haar schildpad. Met een slim plan rond dat diertje weet hij haar aandacht te trekken.

Koop hier! (Dyslexie-uitgave) - Selma Noort
Hind helpt mam op de markt. Eerst heeft ze geen zin. Osman is er ook, ze kent hem van school.

Lynn 3.0
- Anke Kranendonk
Lynn heeft een vriendje, Joeri. Hij is in de bergen op vakantie en zij is thuis. Hun huis wordt verbouwd, dus ze gaan niet weg. Gelukkig komt ze Fenna tegen, daar kan ze haar tijd mee doorbrengen. Joeri is helemaal niet bereikbaar en Lynn maakt zich grote zorgen.

MaanMysterie - Paul van Loon
Iedereen is verliefd. Neef Leo, opa Weerwolf, Dolfje en Timmie. Ook de vampier Valentijn weer het nodige van vlinders in zijn buik. Wat is er toch aan de hand? Het is de Nacht van de Heksenmaan!

Meer lezen? Kijk in de lijst Liefde.