Nieuws

Filosofie: Boeken om over na te denken

4 april 2017

April de Maand van de Filosofie. Filosoferen is anders tegen de wereld aankijken, vragen stellen, zelf blijven nadenken. Kinderen zijn vaak de beste filosofen, en je kunt ook met boeken goed filosoferen. Lees je mee?


Filosoferen
Ben jij een vragensteller? Of houd je meer van antwoorden geven? Filosoferen is anders denken. Vragen stellen over dingen die vanzelfsprekend zijn. Gewone dingen van de verkeerde kant bekijken. Of je gedachten laten gaan en gewoon vertellen wat er in je opkomt.

Leestips
Heb je wel zin om als een filosoof naar het leven te kijken? Lees een van deze boeken die je daarbij helpen, of filosofeer door het lezen van een filosofisch verhaal.

Alles wat ik voel
- Stine Jensen
Waarom voel je wat je voelt? Is het erg om jaloers te zijn? Kun je jezelf empathie aanleren? Dit boek gaat over blijheid, jaloezie, verliefdheid, verdriet en alle andere grote emoties.

De beste beer van de wereld
- Paul Bright, Brian Sibley, Jeanne Willis, Kate Saunders
Poeh is de favoriete beer van miljoenen kinderen en grote mensen. Negentig jaar na zijn ontstaan zijn er vier nieuwe verhalen: Herfst, Winter, Lente en Zomer. Waarin Poeh bang is voor een draak en Pingwin ontmoet, waarin Iejoor zich zorgen maakt om zijn distels en Knorretje regelmatig dapperder is dan hij eigenlijk durft te zijn.

Ergens
- Joke van Leeuwen
Een bergbeklimmer valt van de top van een berg. Hij komt in een bijzondere wereld terecht. De wezens daar hebben geen eigen identiteit. Ze snappen niet dat de man eigen spullen heeft en weer terug naar huis wil. Platenboek om mee te filosoferen.

Er zit een gat in - Linda de Haan
Er zit een gat in de wereld en wie in dat gat valt verdwijnt voor altijd. Dat is eng, maar je kunt er ook grappen over maken. En dat doet Spriet. Hoelang duurt dat eigenlijk, voor altijd? En wat is er zo erg aan verdwijnen?

Op een ochtend vroeg in de zomer
- Toon Tellegen
Het aardvarken verstopt zich, maar weet niet of iemand hem zoekt. De neushoorn is uit zijn humeur en de eendagsvlieg weet niet wat ´morgen´ betekent. Korte verhalen voor kleine filosofen.

Lees meer in de lijst Filosoferen.

Interview
Deze maand vertelt filosoof en schrijver Stine Jensen over haar vak. Hoe filosofeer je, waarom zou je filosoferen en waarom kunnen kinderen het juist heel goed? Lees het in het interview Stine Jensen vindt kinderen de beste filosofen.