Nieuws

In de vakantiekoffer van Caja Cazemier

27 augustus 2010

Caja Cazemier stuurde ons drie heel verschillende boeken voor in de vakantiekoffer. Alledrie voor ongeveer 10 á 12 jaar, maar één is een meidenboek over twee vriendinnen, één is waargebeurd, en één is een raadselachtig verhaal over boeken.


#1. Mirjam Oldenhave - Donna Lisa (Van Holkema & Warendorf)
In dit boek geven twee hartsvriendinnen elkaar gekke opdrachten zoals: ´Neem een piercing´ of: ´Kom stiekem logeren´ of: ´Neem een dag verkering met de stomste jongen van de klas´. Dat laatste loopt helemaal uit de hand, en Lisa wil er graag mee stoppen, maar uitmaken blijkt zo gemakkelijk niet.
Ik vind de boeken van Mirjam altijd erg grappig en er gebeuren veel gekke, onverwachte dingen.
Dit boek vond ik zó leuk, dat ik het gebruikt heb in mijn boek Windkracht Merel. Daarin doet Merel auditie voor een musical die in grote theaters opgevoerd gaat worden, en die musical is... Donna Lisa - de musical!

#2. Martine Letterie - Oorlog zonder vader (Leopold)
Dit is een ernstig boek, met een heftig verhaal, maar o zo mooi. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vader van Frank wordt opgepakt door de Duitsers. De oorlog duurt dan al meer dan een jaar en komt zo wel heel dichtbij. Eerst komen er nog kaarten van Franks vader, later horen ze niets meer. Als Franks moeder een brief stuurt, krijgen ze die terug: geadresseerde vertrokken, bestemming onbekend. Ze weten niet wat er gebeurd is, en Frank moet nu voor zijn moeder en jongere broertje en zusje zorgen. Hij moet hout en eten halen, maar hij is zelf pas twaalf jaar!
Dit boek is gebaseerd op de jeugdherinneringen van de vader van de schrijfster. Dat het echt gebeurd is, maakt het nog aangrijpender.

#3. Jostein Gaarder - De magische bibliotheek (De Fontein, 12+)
Als je erg van boeken houdt, is dit een leuk boek om te lezen. Nils en Berit schrijven elkaar brieven in een schrift dat ze steeds heen en weer sturen. In die brieven vertellen ze elkaar over de vrouw Bibi de Bok die overal opduikt en dol is op boeken. Die vrouw ontdekt een boek dat nog niet is geschreven! Ze schijnt ook bibliothecaresse te zijn van een magische bibliotheek. Wie is deze vrouw? Wat is die geheime bibliotheek? Waarom is hun brievenboek in gevaar? Een spannend verhaal waarin je ook nog allerlei leert over boeken!

Caja Cazemier schrijft veel boeken over liefde en seksualiteit, vooral over onmogelijke verliefdheden. Ze vertelt er over in het interview als Auteur van de Maand. Wil je meer weten over Caja en haar boeken? Klik hier.