Leestips

Leestip: Mijn opa en ik en het varken Oma

20 april 2011

‘Mag ik je medailles zien?’ vroeg ik aan mijn opa.
‘Welke medailles?’
‘Die je vroeger hebt gewonnen.’

Opa blijkt nog nooit iets te hebben gewonnen, dus hij heeft geen medailles. Daar weet het meisje in dit verhaal wel raad op: zij zal opa een medaille geven.

‘Omdat je de liefste opa bent.’
‘Ja, dat zeg je nu. Je vindt me zielig en nu probeer je me een medaille aan te smeren zonder dat ik er iets voor gedaan heb.’

Een wedstrijd bedenken waarmee opa een medaille kan verdienen vindt hij ook geen goed plan.

‘Ik weet nu al dat je me zal laten winnen. Weet je wat nog erger is dan geen medaille?’
‘Nou?’ zei ik.
‘Een medaille die je krijgt omdat iemand medelijden met je heeft.’
‘Dan is er maar één oplossing,’ zei ik. ‘Je moet een heldendaad verrichten. Je moet iemand redden.’

De rest van het verhaal probeert de hoofdpersoon in de problemen te komen, zodat ze door haar opa gered kan worden. Maar expres écht in de problemen komen is nog niet makkelijk.

Mijn opa en ik en het varken Oma
is een boek vol verhalen over een meisje en haar opa. Het staat vol met de vreemdste dingen, die ze allebei helemaal serieus nemen. Zoals het zorgen dat opa een medaille krijgt. En zoals het varken, dat er volgens opa niet tegen kan als je het woord ´varken´ gebruikt, en dat Oma genoemd wordt. Ook slootjespringen is een heel belangrijke bezigheid waar je niet te licht over moet denken. Als je opa wijsmaakt dat er monsters in de sloot wonen die naar zijn benen grijpen, wordt het nog veel leuker.

Marjolijn Hof schreef dit gekke boek. Zij is deze maand Auteur van de Maand, daarom kun je in de Kennisquiz dit boek winnen! Mét de handtekening van Marjolijn erin. Als je nou niet wint, haal je het boek natuurlijk gewoon in de bibliotheek. Dan moet je nog wel heel even geduld hebben, het komt volgende maand pas uit.