Leestips

Leestip: Het beste informatieboek van 2014

31 december 2014

Hé aardbewoner! gaat over alles wat met onze planeet te maken heeft. Het wordt verteld op een makkelijke en vrolijke manier en de tekeningen zijn grappig én verhelderend. Het allerleukste en dus het beste informatieboek dat in 2014 verscheen.

Er is veel ingewikkelds te vertellen over de aarde. Over de aardkorst, aardmantel, aardkern en kokende fonteinen. Over hoe de zwaartekracht van de maan zorgt dat eb en vloed ontstaat. Over bauxiet, silicum, strontium (echt!) en goud. Duizelt het je al? Lees dit boek en álles wordt duidelijk.

Hoe vaak knip jij je nagels? Of ben je meer een nagelbijter? Knipper of bijter: als je niets doet groeien je nagels vijf centimeter per jaar. Net zo snel als Europa wegdrijft van Noord-Amerika.

Wedden dat jij dit niet meer vergeet? Informatie over iets dat ver weg is, komt dichtbij. De tekst gaat verder over de verschuivende werelddelen. Een Duitse wetenschapper, Alfred Wegener, was de eerste die ontdekte dat de aardkorst niet stil lag. De meeste mensen lachten hem uit.
Naast de tekst over Arme Alfred staat een tekening van een wat zorgelijk kijkende man met werelddelen als puzzelstukjes in zijn handen. Meteen wil je weten hoe dat schuiven komt, en waar we naartoe gaan.

De tekeningen in dit boek zijn iets speciaals. Ze maken de informatie niet allen leuker, maar ook duidelijker. Jupiter is een pizza vergeleken met Uranus, een krentenbol. En de aarde is maar een Engels dropje.

Wil je weten waarom er misschien plas van een Stegosaurus of zweet van Michael Jackson in je limonade zit? Of het waar is dat de aarde vloerverwarming heeft? Hoe het klimaat verandert en hoe lang de aarde waarschijnlijk nog blijft bestaan? Kies dan in de bibliotheek dit leuke boek.

Hé aardbewoner! is geschreven door Marc ter Horst en de tekeningen zijn gemaakt door Wendy Panders.