Leestips

Leestip: Van oerknal tot robot, alles heeft een begin

16 september 2015

De oerknal, het begin van alles. Hoe gíng dat nou eigenlijk? Hoe ontstond ons zonnestelsel, en de aarde? En hoe is het mogelijk dat er mensen kwamen? Dat zijn interessante vragen waarop dit boek antwoord geeft, maar het gaat nog veel verder. Het vertelt ook over het begin van huisdieren, vuur, wetenschap en robots.

Tussen de oerknal en nu is er héél veel gebeurd. Het zonnestelsel ontstond, bijvoorbeeld.

Zo gaat met het sterren: ze ontstaan, ze branden een paar miljard jaar en als ze op zijn, sterven ze. Dat kan heel rustig gaan, maar ook met een enorme explosie. Dan knalt een ster helemaal uit elkaar. Reken maar dat dat een boel rommel geeft. Uiteindelijk blijft er een gigantische draaiende wolk van gas en stof over.

In die bende, is trouwens ook wel wat orde. De planeten ontstonden toevallig, uit samengeklonterde stukjes rondvliegende rommel, maar ze blijven wel heel netjes in hun baan om de zon cirkelen. Hoe kan dat? Waarom vallen de planeten bijvoorbeeld niet op de zon?

Dat komt door de snelheid waarmee ze draaien. De stoeltjes van een zweefmolen vallen toch ook niet naar binnen zolang de zweefmolen draait? Gelukkig is er in de ruimte niets wat de planeten af kan remmen. Het zonnestelsel zal dus nooit stoppen met draaien.

Dat is een hele geruststelling. Lees lekker verder hoe er leven op aarde ontstond, hoe daar mensen uit ontwikkelden, die fabrieken bouwden, geld bedachten, naar school gingen en het internet uitvonden. Elk begin bestaat uit een korte tekst van twee bladzijden, met grappige striptekeningen. Je hoeft het boek niet van voor naar achter te lezen, maar kunt ook de hoofdstukjes kiezen die jou leuk lijken.

Van oerknal tot robot, alles heeft een begin
is geschreven door Marc ter Horst. Eliane Gerrits maakte de tekeningen.
Marc vertelt deze maand in een interview hoe gaaf hij de ruimte, sterren en de aarde vindt. Lees verder: Marc ter Horst vindt de aarde gaaf.