Leestips

Leestip: Het beste meidenboek van 2015

30 december 2015

In Lynn 2.0 twijfelt Lynn altijd of ze nou braaf zal zijn of brutaal. Helpen of weglopen. Schreeuwen of zingen. Waarom doet iedereen altijd zo stom? Dit meiden-drama voor beginnende pubers is een van de sterren van 2015.

De sterren van 2015 zijn de topboeken van dit jaar. De laatste dagen van 2015 stralen ze in de Leestips.

De ochtend van het groep acht-kamp. Lynns puisterige puberbroer droogt zijn gezicht af met de ananas-handdoek die Lynn klaargelegd had voor het kamp. Ze wilde er een tulband van maken. Het is één van die dingen die volkomen mis gaan.

Joeri, waar ze altijd mee stoeit en geintjes maakt, maakt opeens van die gekke dingen in haar los. Ze waren altijd al vrienden, maar nu worden haar knieën slap als vanillevla.

Vanaf dat moment zag ik ook mezelf staan. Zodra hij in de buurt kwam, hoorde ik mezelf praten, zag ik mijn handen bewegen, dacht ik erover na of ik op mijn ene been of op het andere been ging staan. Ik hing boven mezelf en keek ernaar. Als een duplo-Lynn, een duplex-Lynn, een duplicaat bedoel ik. Als een uit elkaar getrokken Lynn. Met een rommelende buik, constant.


Die verliefdheid zit Lynn behoorlijk in de weg, maar niet zo erg als het gedoe van de meisjes. De groepjes, het smoezen, klitten, konkelen, afwijzen, erbij willen horen, gedoe. Meisjesgedoe.

En dan is er ook nog Fenna. Die alles zegt wat ze denkt, zo brutaal mogelijk is, alles durft en haar eigen zin doet. De meester had er helemaal geen zin in dat ze mee ging, Fenna veroorzaakt altijd gedoe. Tijdens dit kamp belandt ze zelfs in het ziekenhuis, maar dat is niet haar eigen schuld.

Lynn 2.0 is geschreven door Anke Kranendonk. In een interview vertelde ze al over dit boek, lees hier het interview. Lees ook het eerste boek over Linda Dijkhuizen: Lynn!