Leestips

Leestip: Het mooiste voorleesboek van 2015

31 december 2015

De zoute goudvis bevat de laatste verhalen van Paul Biegel. De korte verhalen vol gekkigheid en fantasie zijn heerlijk voorleesmateriaal voor de donkere winter. Dit is de laatste van de tien sterren van 2015.

De sterren van 2015 zijn de topboeken van dit jaar. De laatste dagen van 2015 straalden ze in de Leestips, dit is de laatste.

De koningin barst in tranen uit als de goudvis dood is. Hij krijgt een plechtige begrafenis, en daarna huilt ze een vijver vol voor een nieuwe vis. Geen goudvis maar een zoutvis, vanwege de zoute tranen. De visser krijgt opdracht om een zoute goudvis te halen.

Het wordt een hele tocht voor het vissertje. Hij komt allerlei exotische dieren tegen, zoals de kwaaie-graai-haai, de slippe-slappe-sliere-slak en de kalme-talm-zalm. Weten ze de weg naar de zoute goudvis? Zal de visser hem vinden voordat het weer vloed wordt en hij verdrinkt?

De verhalen van Paul Biegel zitten vol fantasiedieren, magie en gekke woorden. Laat het maar aan hem over om beesten namen te geven.
In het eerste verhaal, De drie vogeltjes, heten de hoofdpersonen vogeltje Hip, vogeltje Wip en vogeltje Nipperdenipsie Pip. Ze verzamelen van alles, die drie vogeltjes. Tante Sibelius geeft ze elke dag broodkorsten en stukjes kaas. Tot ze de gouden ketting van tante Sibelius aan hun verzameling mooie dingen toevoegen.

Paul Biegel zou dit jaar 90 jaar zijn worden, als hij niet in 2006 overleden was. Ter gelegenheid van die verjaardag, verscheen dit boek. De zeven verhalen in deze bundel zijn nog niet eerder gepubliceerd. Mies van Hout maakte er expressieve tekeniingen bij met veel kleur en grapjes.

De zoute goudvis is geschreven door Paul Biegel. De tekeningen zijn gemaakt door Mies van Hout.