Leestips

Leestip: Rond vierkant vierkant rond

3 februari 2016

Taal is toveren, poëzie begint al voor je geboorte en de meeste verhalen stoppen voor het eind. Dit boek gaat over gedichten, woorden en beelden. Wist je dat je ook kunt dichten met schelpen? En spekkies? En dode wespen!

Een sonnet is een bepaalde vorm gedicht. Vier regels, nog eens vier, en dan drie regels en weer drie. Waar het precies op elkaar moet rijmen staat ook vast. Met woorden is het moeilijk om een goed sonnet te maken. Maar het kan ook het plaatjes!

rond
vierkant
vierkant
rond

driehoek
ovaal
ovaal
driehoek

rechthoek
rechthoek
ruit

ruit
ruit
rechthoek


Zo begint dichter en tekenaar Ted van Lieshout zijn eigenwijze sonnetten. Al snel schrijft hij de woorden niet meer, maar tekent ze.

En wat met vormpjes kan, lukt ook met dobbelstenen, parapluutjes, jongleerballetjes en pepernoten. Dit boek staat vol gedichten met plaatjes. Beeldsonnetten, noemt de dichter ze. Ze volgen de regel van een sonnet, maar dan met beelden in plaats van woorden.
Er staan misschien wel honderd beeldsonnetten in dit boek. Ook van kinderen en volwassenen die ze maakten nadat ze die van Ted van Lieshout hadden gezien.

Tussen al die vrolijke plaatjes door, is nog veel meer te leren over poëzie. Over blokgedichten, verschillende soorten rijm, dat je naam eigenlijk ook poëzie is en het ritme van een zin.

Rond vierkant vierkant rond is geschreven en geïllustreerd door Ted van Lieshout.

Meer gedichten lezen? Er staat nog veel meer poëzie in de lijst Gedichten.