Leestips

Leestip: Dolfje Weerwolfje

17 februari 2016

Jij was nog lang niet geboren toen Dolfje zijn zevende verjaardag vierde. Hij werd op dat moment de hoofdpersoon van een boek. Dolfje ontstond in het hoofd van schrijver Paul van Loon. Dat is nu al twintig jaar geleden.

Midden in de nacht schoot Dolfje overeind in bed.
Even wist hij niet waardoor hij wakker werd.
Er gebeurde iets belangrijks, dat wist hij zeker.
Iets in hem was veranderd, maar wat?

Dit zijn de eerste zinnen uit Dolfje Weerwolfje, het eerste boek uit de bekende serie. Paul van Loon schreef ze in 1996. Omdat dat twintig jaar geleden is, en al die tijd kinderen zijn blijven lezen over het jongetje dat een weerwolf wordt, is er een speciale gouden uitgave gemaakt.
In de eerste boeken waren de plaatjes zwart-wit, maar nu zijn ze in kleur. En het verhaal? Dat is nog altijd spannend.

De nacht van Dolfjes zevende verjaardag kijkt hij naar de maan. Nog nooit heeft hij zo´n prachtige nacht meegemaakt. De sterren stralen feestelijk en het maanlicht is zo fel dat hij het bijna kan voelen. Hij krijgt overal jeuk. Hij heeft zin om iets naar de maan te roepen, maar er komt zo´n raar geluid uit zijn keel! ´Woe-woe!´ Hoorde dit er ook bij als je zeven werd?

Dolfje ontdekt dat hij een weerwolf is. Hij kan het aan niemand vertellen, alleen aan zijn beste vriend Timmie. Hij wil helemaal geen weerwolf zijn! Straks doet hij nog iemand pijn, want weerwolven drinken bloed...

Paul van Loon schreef Dolfje Weerwolfje omdat hij vond dat er te weinig spannende verhalen voor kinderen van 7 tot 9 jaar waren. Hij had gelijk: duizenden kinderen verslonden de avonturen van de kleine weerwolf en dat doen ze nog steeds. Hugo van Look zorgde voor de tekeningen.

Heb jij nog nooit een boek over Dolfje gelezen? Begin dan nu! De meeste boeken van de serie staan op Leesplein, net als de film, de app en luisterboeken. Op de website dolfjeweerwolfje.nl vind je ook kleurplaten, spelletjes, filmpjes en muziek.