Leestips

Leestip: Jan Toorop, het lied van de tijd

9 maart 2016

Een paar gekleurde potloodlijnen, meer lijkt het niet. Maar de kunst van Jan Toorop betovert en bevreemdt. Laat je meevoeren naar zijn wonderlijke werelden.

Eén bladzijde tekst staat er in dit boek. Aan het begin. Daarna volgt het verhaal in mysterieuze tekeningen, verschillend van sfeer. Je beleeft het avontuur van Jan, die verliefd was op twee prinsessen.

Hij reist van Indonesië naar Nederland. Je ziet op de tekeningen steeds meer Nederlandse dingen. En ook hoe Jan zich voelt. De kleuren en vormen veranderen mee tijdens zijn reis. Het eindigt aan een Nederlands strand, waar meisjes in klederdracht in de duinen zitten en Jans dochter Charley in de zee speelt.

´Een tekening is als een horizon, of een gezicht: er ligt altijd iets achter.´ Dat zegt Jan tegen Charley. Zij werd later een bekende kunstenares, Charley Toorop. Het zit in de familie.

Jan Toorop, het lied van de tijd
is een dromerig beeld-avontuur. Het is getekend door Kitty Crowther, gebaseerd op de kunst van Jan Toorop. Het boek hoort bij een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Als je het uit hebt, wil je vast en zeker een kijkje gaan nemen!
Museumdirecteur Benno Tempel vertelt in een interview over de tentoonstelling.

Meer boeken over kunst vind je in bij het onderwerp Kunst.