Leestips

Leestip: Op een ochtend vroeg in de zomer

23 maart 2016

De beer geeft een feest. Hij heeft een taart gebakken, maar in de voorbereidingen gaat van alles mis. Uiteindelijk zegt hij het feest af. Maar baalt hij? Welnee!

De beer heeft een taart gebakken en snijdt hem in vier stukken. Hij heeft namelijk vier dieren uitgenodigd. Er klopt iets niet, denkt hij. Iets heel belangrijks. Hij is zichzelf vergeten! Voor de zekerheid eet de beer de taart op en bakt een nieuwe. Ook bij de tweede taart gaat het mis. Hij maakt een derde taart. En dan zegt hij het feest toch maar af.
In zijn brief schrijft beer dat het feest niet doorgaat om ´uiteenlopende redenen´.

Hij hield van het woord uiteenlopend. Van alles kan uiteenlopen, dacht hij. Je hebt ook uiteenlopende taarten en uiteenlopende trek in taart. Hij stuurde de brief weg en dacht: wat een heerlijke ochtend was dit. Hij knikte en leunde tevreden achterover in de luie stoel voor zijn raam.


Behalve het verhaal van de beer en zijn feest, staan er nog 22 dierenverhalen in dit boek. Over het aardvarken, die wel gezocht maar niet gevonden wil worden. Over de hele berg dieren die gezellig samen uitrusten op het schild van schildpad. Over de krekel die vraagt of de eendagsvlieg morgen op zijn verjaardag komt, waarna de eendagsvlieg hard zijn best doet om te ontdekken wat ´morgen´ betekent.

Op een ochtend vroeg in de zomer is geschreven door Toon Tellegen. Hij is bekend door zijn filosofische dierenverhalen die keer op keer herontdekt en opnieuw uitgegeven worden. De verhalen in deze bundel zijn allemaal nieuw.
Sylvia Weve maakte bij elk verhaal paginagrote tekeningen waarop de wereld over zichzelf heen buitelt en waarop je steeds iets nieuws zult ontdekken.

Houd je wel van verhalen die je aan het denken zetten? Kijk eens in de lijst Filosoferen.