Leestips

Poezieleestip: Kom je verdwalen

25 januari 2017

Morgen begint de Poëzieweek. Dit boek laat je verdwalen in bijzondere platen en dromerige gedichten. Neem de tijd, geef aandacht en het geeft zoveel terug!

Dit boek bestaat uit grote foto´s, waarop je gewone dingen van heel dichtbij bekijkt. Vaak een beetje anders dan normaal. Een blauwe stoepkrijtstreep wordt opeens een rivier die je niet over kunt steken. Een deurmat lijkt wel een bos voor een klein egeltje.

Aan deze foto´s is iets extra toegevoegd. Tekeningetjes die het hele beeld veranderen. Die deurmat lijkt opeens zo groot en spannend door dat kleine egeltje dat er naast staat. Als er een kleine jongen op de rug van een lieveheersbeestje zit, zie je dat ze samen op avontuur gaan. Zijn vleugels gaan al open om weg te vliegen.

Naar die foto´s met tekeningen kun je lang kijken. Erbij wegdromen. Steeds wat nieuws bedenken.  Er staan ook gedichten bij.


Ga je mee
op binnenreis

van top
tot teen

van oor
tot oor

er is geen weg
er is geen plan

alleen een hart
dat kloppen kan


Er staat een prachtige gedraaide schelp bij dit gedicht. Wit, teer, kunstig. Uit de opening steekt het getekende hoofd van een kind. Als je dit gedicht leest zie je nog beter wat veel moois daar te ontdekken valt. Hoe zit die bijzondere schelp nou écht in elkaar? Het gedicht kan ook over jezelf gaan. Er is zoveel te onderzoeken en ontdekken. Van binnen, in je gedachten en gevoelens. In je lijf.

Met dit boek kruip je heerlijk weg van de wereld, in je eigen gedachtenwereld. In je dromen en je fantasie.

Kom je verdwalen
is gemaakt door Lotte van Dijck. De foto´s, de tekeningen en de gedichten. Ze vertelt erover in dit interview: Lotte van Dijck is een maker.

Meer gedichten lezen? Kijk in de lijst Poëzie.