Leestips

Leestip: Het verhaal van de Gelaarsde Poes

18 januari 2017

Overdag is Kitty een braaf poesje, maar ´s nachts klimt ze uit het washok om met haar geweer op muizen te schieten. Dat ze daarbij af en toe iets of iemand anders raakt, maakt niet uit.

Zodra juffrouw Kitty het geweer in handen heeft, gaat er van alles mis. Ze doorboort het wasgoed van een egelvrouwtje, mist steeds de muizen waar ze op richt en schiet per ongeluk op takjes en stenen die geen muizen bleken te zijn.

Behalve dat het goed voelde om een geweer te dragen, was het nogal treurig allemaal.

Even later raakt Kitty per ongeluk de kop van een wezel, smalle Sjaak. Zijn neef komt verhaal halen en pakt het geweer af.

Juffrouw Kitty antwoordde met een pijnlijke krabbel over allebei hun neuzen en een dikke klodder spuug.
(Ik las eens in een boek dat "slechte communicatie goede manieren bederft". De manieren van juffrouw Kitty waren er niet erg op vooruitgegan sinds ze zich inliet met stropende wezels.)

Juffrouw Kitty wil haar geweer terug en de wezels proberen de kogels van haar af te pakken. Er vindt een wilde achtervolging plaats, waarin de wezels nog een paar jonge konijntjes vangen, maar uiteindelijk juffrouw Kitty haar geweer terug weet te pakken.

Kitty en de wezels zijn niet de enigen die ´s nachts op jacht zijn. Heer Vos heeft het bos vol vallen gezet, en die zijn niet alleen voor muizen en konijnen bestemd.

Zal juffrouw Kitty deze wilde nacht wel overleven? Lees het in de spannende fabel Het verhaal van De Gelaarsde Poes.

Het werd al in 1914 geschreven door Beatrix Potter, maar het is een stuk minder zoet dan de verhalen over Pieter Konijn waar zijn bekend mee werd. Dit verhaal is nu voor het eerst uitgegeven, met tekeningen van Quentin Blake.