Leestips

Leestip: Siem Subliem en het ei van Jannes

1 februari 2017

Je kent ze wel, van die ouders die een heel duidelijk plan hebben voor de toekomst van hun kind. Alles wordt gedaan om de droom van de ouders te verwezenlijken en het kind heeft niets meer te zeggen.
Siem was ook zo´n kind, maar het liep anders...

Hemelse Neuzen is de beroemde parfumfabriek van meneer en mevrouw Wrongel. Ze hebben een geheim laboratorium in de kelder en een bloementuin zo groot als een voetbalveld. Ze zijn geurtjes-uitvinders van de bovenstebeste soort. Alleen: wie kan hun imperium later overnemen? Ze hebben een erfgenaam nodig. Dus maken ze Siem.

Siem Wrongel werd geboren met een verkreukeld oor en een te vroege tand. Maar verder zag hij er prima uit. Hij lachte meteen en keek nieuwsgierig om zich heen.
Natuurlijk waren meneer en mevrouw Wrongel vooral geïnteresseerd in zijn neus. Hand in hand keken ze naar het kleine dopje in het ronde gezichtje.
´Het is geen grote neus,´ zei meneer Wrongel ongerust.


Als Siem opgroeit blijkt hij geen talent voor ruiken te hebben. De dokter vindt dat er niks aan de hand is, maar de Wrongels vinden een zoon die niks ruikt gewoon het ergste dat er bestaat. Of misschien is er nog één ding erger: een zoon die graag rondhangt op die vreselijke struisvogelfarm van de buren.

Want Siem heeft wel een talent, al is het niet ruiken. Zijn toekomst ligt een stukje verderop, bij Landgoed Pierewaai waar hij directeur van de struisvogels zal worden. Alleen dat gaat niet zonder problemen.

Siem Subliem en het ei van Jannes is geschreven door Tosca Menten. Het is het eerste verhaal over Landgoed Pierewaai. De tekeningen zijn van Katrien Holland.
Je kent Tosca Menten vast al van de boeken over Dummie de mummie. Ook dit verhaal is een doldwaas avontuur vol grapjes dat lekker wegleest.

Meer lezen? Kijk eens in de lijst Humor.