Leestips

Leestip: Arme Rijk

22 februari 2017

Rijk is een grote jongen, hij moet de wijde wereld in om te worden wie hij is. Hij maakt de vreemdste avonturen mee in een sprookjesachtig verhaal op rijm.

Er was eens, in een donkergrijs verleden
een arme jongeman. Zijn naam was Rijk.
Hij woont in een huisje langs een dijk
en deed wat alle arme mensen deden:
hij hakte hout, hij maakte vuur, hij bakte donker brood
en waste elke week zijn vuile kleren in de sloot.

Het leven van Rijk neemt een wending. Zijn moeder, die op sterven ligt, vindt het tijd dat hij de wereld in trekt. Het is tijd dat hij wordt wie hij is.

Al snel nadat Rijk met een appel en een ei in zijn knapzak vertrokken is, beginnen de avonturen. Hij ontmoet een kluizenaar die om de nacht slaapt en een rij behaarde wachters die de wijde wereld bewaken. Daar moest hij toevallig heen, de wijde wereld!
De reis van Rijk leidt langs een zwerver, een herberg met een bed vol schapen, een verdwaalde barones en een verdrietige koningin. Rijk maakt overal het beste van.

Het verhaal is op rijm geschreven en heeft een fijn ritme. Je zou het bijna kunnen zingen! De grote platen zitten bomvol fantasie en kleur. Samen vormt het een sprookjesachtig boek dat heerlijk is om voor te lezen of voorgelezen te krijgen. Achterin het boek zit een cd waarop het verhaal wordt voorgelezen, begeleid door muziek.

Arme Rijk is geschreven door Bette Westera. De tekeningen zijn gemaakt door Sylvia Weve.