Leestips

Leestip: Zij de cobra? Wij de adder!

22 maart 2017

Dit boek is een soort wedstrijdje. Welke coole dieren ken jij? De tijger, panda, kameleon? Bij elk bijzondere diersoort die ver weg leeft, maakt de schrijver een vergelijking met een Nederlands dier.

In India hebben ze de cobra, maar wij in Nederland hebben de adder! En die heeft wangen vol gif en uitklapbare giftanden. Hij ruikt met zijn tong, barst een paar keer per jaar uit zijn vel en zelfs zijn ogen vervellen dan mee. Adders zijn, kortom, supercoole dieren.

Na de cobra en de adder worden er nog meer vergelijkingen gemaakt. Niet alles lijkt even eerlijk. Zo wordt een tijger van ongeveer 200 kilo vergeleken met de wezel, een beestje van 65-100 gram. En toch kan de wezel dingen waar een tijger alleen van kan dromen.

Een buizerd stort neer
Een boswachter zag een buizerd opvliegen met een beestje in zijn klauwen. Even later stortte de roofvogel neer. De prooi - een wezel - had de crash overleefd en vluchtte het gras in. De buizerd bleek al dood te zijn voor hij de grond raakte. Doorgebeten keel. Net als die boswachter snap jij al wat er in de lucht gebeurd is.

Een tijger kan een prooi vangen van wel vijf keer zijn eigen gewicht. Maar als een slank wezelvrouwtje een flink konijn buit maakt, heeft ze daarmee een prooi te pakken van wel veertig keer haar eigen gewicht. Geen tijger die daaraan kan tippen.

Dit boek gaat ook over snoeken, bevers en zilvermeeuwen. Vossen, spreeuwen en zandhagedissen. Je leert er bergen geweldige feitjes over deze dieren en maakt kennis met drie bijzondere natuurgebieden in Nederland. Alles wordt verteld in korte stukjes tekst en op elke bladzijde staan grappige tekeningetjes.

Zij de cobra? Wij de adder! is geschreven door Geert-Jan Roebers. Heb je het interview al gezien? Geert-Jan vertelt over bijzondere dieren, de Superdierenkaartjes van Albert Heijn en zijn liefde voor dierenmassa´s.