Leestips

Leestip: Groep acht aan de macht

15 maart 2017

De klas van meester Mario is een zooitje. Elke dag wordt er geschreeuwd, gevochten en op tafel gedanst. Zijn oplossing? Hij maakt de leerlingen zélf de baas.

Ik stel voor dat jullie eerst gaan verzinnen wát je allemaal zou doen als je de baas mag zijn. Je maakt een programma. Niet voor een uurtje, maar voor een hele dag of misschien wel voor meer dagen. Dan presenteer je je plannen aan de klas en stemmen we daarover. Wie het beste plan heeft en de meeste stemmen krijgt, mag het uitvoeren. En dan doet iedereen gewoon mee, zonder ruzie.

De klas gaat aan de slag. Er worden partijen opgericht, zoals De Coole Partij en Meer Macht Met Meiden. Ze bedenken allemaal plannen en maken posters om reclame te maken.
Bastiaan schrijft een krant over de verkiezingen. Elke partij probeert zoveel mogelijk kiezers te werven. Sommige kinderen zijn nog een zwevende kiezer, zo noem je het als je nog niet weet wat je gaat stemmen.

Tussen de verkiezingen maken de ouders Annelies vreselijke ruzie, wordt Chantal steeds maar verliefd op een andere jongen en wordt er nog steeds fiks gepest en geklierd in de klas. Hoe zal dat aflopen? En wie wordt de minister president?

Groep acht aan de macht is geschreven door Jacques Vriens. Lees ook dit interview waarin Jacques Vriens vertelt hoe hij dit spel, het democratiespel, zelf met zijn klassen speelde. Misschien heb jij het ook gespeeld op school?

Vandaag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Meer weten? Lees ons bericht met filmpjes en leestips over politiek en democratie.