Leestips

Leestip: Juf Waz Noenka op de vlucht

1 maart 2017

Dit is een kinderboek in een taal die nog niet bestaat. En jij leert het lezen, vanzelf. Tegelijk met de kinderen uit de klas van Bo en Bregje, vanaf het moment dat ze een nieuwe juf krijgen. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk dat lukt, tussen een spannend verhaal door!

Het gekke taaltje dat de juf spreekt heet Geender. Achterin het boek staat een woordenlijst Nederlands-Geender en Geender-Nederlands. Na verloop van tijd ken je al een heleboel woorden en begrijp je net als de klas wat Juf Waz Noenka zegt.

Ze praat bijvoorbeeld over danzé, gevaar. Twee buitendienders van het B.I.B.S. (Bureau voor Idiomen en Bargoense Spraken) zitten achter juf Waz Noenka aan. Ze staan zogenaamd onopvallend bij de bushalte vlakbij school. Ze hebben een krantje voor zich, maar ze loeren naar hun klas. Als de juf het in de gaten krijgt, raakt ze in paniek.

´We moeten haar helpen,´ zei Bo.
´Dat hebben we beloofd,´ zei Breg.
´Ze noemde ons
koerazie. Wat zou dat zijn?´
´Aardig misschien. Of flink. Of dapper. Ja, dapper, denk ik.´
´Dus we moeten bewijzen dat we echt dapper zijn.´
´Maar hoe?´
´We weten niet wat dat BIBS met haar wil.´
´De juf zei:
determiníén
´Maar wat betekent dat?´ vroeg Bo.


De kinderen doen er alles aan om hun juf te redden. Er komt een helikopter, rupsvoertuigen, een heleboel taalpolitie en een burgemeester aan te pas.

Juf Waz Noenka op de vlucht is geschreven door Lydia Rood. De striptekeningen zijn gemaakt door Florian Verhagen. Wil je het boek liever luisteren dan lezen? Lydia Rood leest het helemaal voor op Youtube: Juf Waz Noenka op de vlucht.