Leestips

Leestip: Alles wat ik voel

12 april 2017

Hoe komt het toch dat sommige mensen zo kalm zijn, en jij die kalmte nooit voelt? Wat moet je doen als je verliefd bent en je weet niet of die ander verliefd is op jou? Waarom ben je jaloers op je beste vriendin?
Dit boek laat je nadenken over gevoelens.

Elke dag speel ik met mijn beste vriendin. Ik vind haar lief, maar als ik eerlijk ben, dan ben ik ook vaak jaloers op haar. Op hoe ze eruitziet bijvoorbeeld.
[...]
Iedere keer als ik Lisa in zo´n jurk zie, ben ik chagrijnig. Ik maak de laatste tijd zelfs gemene opmerkingen.

Jaloezie is een rare emotie. Het komt voort uit ongelijkheid: Lisa krijgt mooie jurken en ik niet. Zou het echt opgelost zijn als jij ook zulke jurken had?
Vreemd is ook dat je op sommige mensen wel jaloers bent, maar op anderen niet. We benijden anderen vooral als ze erg op ons lijken. Op de jurk van koningin Máxima ben je waarschijnlijk niet jaloers, al is hij nog zo mooi. Maar de afstand tussen jou en je vriendin is klein, daarom steekt het als zij iets heeft waar jij niet aan kunt komen.

In dit boek onderzoek je de emotie. Eerst lees je over een herkenbaar voorbeeld, zoals over de vriendin Lisa. Daarna volgt een makkelijk leesbare tekst waarin vragen staan, voorbeelden uit de praktijk en ideeën om ermee om te gaan. Aan het eind komt de ik-persoon nog even terug op het voorbeeld met Lisa.

Als ik heel eerlijk ben, dan is het niet de jurk die ik wil, maar zou ik gewoon meer zoals Lisa willen zijn. Haar leven lijkt helemaal vanzelf te gaan en alles komt haar aanwaaien. Ook dat mooie haar. Misschien is het beter als ik me richt op wat ik allemaal wel heb en kan.

Jaloezie is één van de twintig emoties die aan bod komen. Lees ook over schaamte, trots, hoop, verveling, moed en nog veel meer.

Alles wat ik voel
is geschreven door Stine Jensen. De tekeningen zijn van Marijke Klompmaker.
In het interview Stine Jensen vindt kinderen de beste filosofen vertelt ze meer over dit boek.