Leestips

Leestip: Podkin Eenoor

17 mei 2017

De ene dag is Podkin nog een zorgeloos konijn dat zijn zus plaagt en zijn kleine broertje kietelt. De volgende dag moet hij met een magisch wapen hun levens redden. Ze zijn op de vlucht voor een vreselijke vijand.

Podkin is de oudste zoon van het stamhoofd. Op een dag zal hij zelf de leider van hun stam zijn. Het jonge konijn heeft nooit veel interesse getoond in de lessen die hij moest volgen. Zijn zus Paz vindt dat zij een veel beter stamhoofd zou zijn. Ze kibbelen erover.

Dan opeens horen ze ruiters buiten. De gruwelijke geharnaste vijand staat voor de deur. De dag dat het jonge konijn verantwoordelijkheid moet nemen komt sneller dan Paz en Podkin denken.
De Gorom komen. Ze nemen de burcht in, zullen de leider doden en de andere konijnen veranderen in Gorom. In de chaos die ontstaat, trekt hun tante de drie konijnen mee naar een andere kamer.

´Hierheen,´ fluisterde tante Olwin. Ze schoof de kinderen snel naar binnen en barricadeerde de deur achter ze. Daarna rende ze naar het bed en begon eronder te rommelen.
´Wat doe je nou, tante? We moeten terug! We moeten vader helpen!´
´Die kunnen we niet meer helpen. Hij zal spoedig in het Land aan de Overkant zijn, moge de Godin hem bijstaan,´ zei ze zachtjes. Ze kwam overeind met een lang, dun voorwerp dat in een doek was gewikkeld en stopte het Podkin in zijn handen.
´Je vader heeft me opgedragen jou dit te geven als hem iets zou overkomen. En je moeder heeft me gezegd dat ik jullie hierheen moest brengen als de burcht ooit zou worden veroverd.´


Via een geheime uitgang ontsnappen Podkin, Paz en Poek aan het geweld van de Gorom. Er staat hen een barre tocht te wachten, ze moeten rennen voor hun leven. Ze vechten met het magische wapen dat Podkin heeft meegekregen van hun tante.

Hoe dit afloopt lees je in dit meeslepende fantasyboek. Het is het eerste deel van een trilogie, dus de avonturen van Podkin gaan nog verder.

Podkin Eenoor is geschreven door de Britse schrijver Kieran Larwood. Wil je weten welk boek hem inspireerde? Lees het interview Kieran Larwood is fan van fantasy