Leestips

Leestip: Sabel

3 mei 2017

Sommige dingen zijn te erg om waar te zijn. Te erg om bij stil te staan, ook al is het waar. Zoals het leven van Max in kamp Vught, in de Tweede Wereldoorlog. Max richt al zijn aandacht op zijn kat Sabel.

Dit is het verhaal van Max, een Joodse jongen die in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp terecht komt. Om en om lees je een hoofdstuk uit 1941, als hij nog in Amsterdam woont, en 1943, in Kamp Vught. In allebei de hoofdstukken speelt Sabel een hoofdrol. Lieve, warme Sabel, snelle Sabel, roofdier met zijn scherpe nagels.

Sabel mag niet gezien worden in het kamp. Maar Sabel is snel, een rode veeg die voorbij flitst. Hij verstopt zich onder de deken en houdt Max warm. Elke dag gaan er kinderen op transport en Max bedenkt wie er voor Sabel moet zorgen als hij er niet meer is. Hij maakt een lijstje.

Roos
Joël
Geintje
Roos
Roos
Roos

Zij kunnen voor Sabel zorgen als ik naar Westerbork moet.
Er zijn meer Rozen in dit kamp. Maar die op mijn lijst is steeds dezelfde. Toen ik hier net was, was Roos er ook. Ik zag Sabel naar haar kijken. Ze merkte het niet.


Hoewel de korte omschrijvingen van Max meestal gaan over wat hij doet met zijn kat, lees je ook over de honger en kou, de modder en de prikkeldraadhekken. Je krijgt een beeld van het leven in het kamp én de tijd daarvoor, toen Joden steeds minder mochten en toen Max moest onderduiken.

De kat Sabel houdt het leven van Max draaglijk. Hij voorkomt bovendien dat dit boek over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog al te zwaar wordt. Het is mooi geschreven, met veel aandacht voor de taal. Een verhaal voor kattenvrienden, liefhebbers van geschiedenisverhalen en wie meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog.

Sabel is geschreven door Suzanne Wouda. Geschikt vanaf ongeveer 10 jaar.

Herdenken
Op 4 mei herdenken we slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen. De Kindercorrespondent organiseert donderdag 4 mei een Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Je kunt de herdenking bijwonen of live volgen op internet. Lees meer op Kindercorrespondent.nl.

Meer lezen? Kijk eens in de lijsten Oorlog, Tweede Wereldoorlog of Geschiedenis.